Az egyik alap zöldség, melyet sokan csak egyféle elkészítésben ismernek, az a cukkini. A legtöbb hagyományos étterem olajban, panírban kirántva kínálja, holott ez a csodás zöldség bizony a nyers, vegán táplálkozás egyik alappillére is lehet. A legtöbben félnek kipróbálni nyersen, holott már gyerekkorunk óta tudjuk, hogy a nyers zöldségben van az erő, az energia és a legtöbb tápanyag.
Fogyókúrához is cukkini!
A cukkiniról sokan nem is tudják, de millió jó tulajdonsága van, amiket muszáj megemlíteni. Egyrészt 95%-a víz, emiatt tökéletesen hidratálja a bőrt és a testünket. Rendkívül alacsony az energiatartalma, miközben magas a tápanyagtartalma. B6, C és K vitaminokkal tölti fel a szervezetünket, a nulla zsírtartalma miatt tökéletes alkotóeleme a
fogyókúrának. Még a szépségünkért is fogyaszthatjuk bátran, hiszen antioxidáns és gyulladásgátló hatása lelassítja az öregedési folyamatokat, sőt még az öregedésből eredő szemproblémákat is csökkenti. Élelmirost- és víztartalma miatt támogatja az emésztést,
javítja a vérkeringést. Sok rostot, káliumot és kevés nátriumot, a héja pedig rengeteg C-vitamint tartalmaz. Számtalan jó tulajdonsága mellett jobb hangulattal lát el bennünket, miközben a fáradtságunkat is csökkenti.
Cukkini spagetti (Varga István Nyers Séf receptje)
A megmosott cukkiniból, hosszú „tészta csíkokat” készítünk, melyet akár késsel, reszelővel, vagy professzionális Spirelli géppel is könnyedén elő lehet állítani. Az öntethez napon szárított, olajban érlelt paradicsom, piros paprika, paradicsom, oregánó, extra szűz olíva olaj, áztatott, kiaszalt napraforgómag, áztatott datolya és fokhagyma szükséges. Miután ezek az ízek összekeveredtek a turmixgépben, tarkaborssal és zöldfűszerekkel ízesíthetjük őket tovább.
Ez az étel bármelyik fogyókúra főételeként is fogyasztható. Az íze kellemes, finom, de mégis izgalmas a fűszerektől. Teltségérzetet biztosít, miközben energiával tölt fel.