műanyag
Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

 
A zöld szervezet reméli, hogy a kormány részéről ez csak az első lépés a teljes gazdaság átalakítására, amellyel az erőforrás-pazarló és a hulladékhegyeket termelő gazdaságról Magyarország át tud állni a zöld munkahelyeket teremtő tiszta, takarékos és fenntartható gazdaságra.  A Greenpeace azt várja az Országgyűléstől: szavazza meg mihamarabb a beterjesztett törvényjavaslatot.
A Greenpeace műanyag zacskók betiltásáért indított petíciója Magyarország eddigi legnépszerűbb környezetvédelmi aláírásgyűjtő kezdeményezése, több mint 200 ezren csatlakoztak hozzá. Egy 2019 novemberi közvélemény-kutatásból kiderül, [3] a tilalom mellett gyakorlatilag egységesen kiáll az ország: a magyar lakosság 83 százaléka támogatja, hogy Magyarországon is betiltsák az egyszer használatos műanyag szatyrokat, ahogy ez már több országban is megtörtént, a szomszédos Románia és Ausztria csak két példa erre a sok közül.
A Greenpeace éveken keresztül dolgozott azon, hogy egy olyan törvényjavaslat szülessen, amely valódi megoldást jelent a műanyagszennyezés felszámolására és betiltja az egyszer használatos műanyag zacskókat. A május 6-án elfogadott kormányrendelet [1] és a Parlament elé kedden beterjesztett törvényjavaslat [2] a Greenpeace által javasolt módon biztosítja, hogy 2021. január 1-től hazánkban is be legyenek tiltva az egyszer használatos vékony  műanyag zacskók, [4] az EU-s irányelvben meghatározott műanyag eszközök és csomagolóanyagok betiltása mellett.
„Nagyon örülünk, hogy sok éves munkánk úgy tűnik, révbe ér: az elfogadott kormányrendeletet már csak a Parlamentnek kell elfogadnia ahhoz, hogy végre búcsút intsünk itthon a pazarló és környezetpusztító egyszer használatos műanyagok korszakának. Az utolsó utáni pillanatban vagyunk: a palackozott ásványvizeink, a tengeri só, de még a beltéri levegő is tele van mikroműanyagokkal. Egy friss kutatásunk nemrégiben háromszor nagyobb szennyezettséget mutatott ki a Dunában, mint a korábbi vizsgálatok. [5] A koronavírus okozta válság után nem térhetünk vissza ugyanabba a zsákutcába, ahol eddig voltunk. Elérkeztünk a falhoz. A járvány megmutatta nekünk: a bolygónk és saját egészségünk védelme kell legyen az első” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.
A Greenpeace Magyarország azt várja a Parlamenttől: változtatás nélkül fogadja el a benyújtott törvényjavaslatot. A jogszabály az első lépés lehet a hulladékmentes Magyarország felé. A zöld szervezet arra ösztönzi a kormányt: ne álljon meg itt. A koronavírus-járvány utáni gazdasági talpraállás egyúttal az ökológiai- és a klímaválságra is megoldást kell nyújtson – különben a lakosság a mostaninál jóval súlyosabb válsághelyzetekkel kell szembesüljön. A mostani erőforrás-pazarló gazdaság helyett a bölcsőtől-bölcsőig gazdasági rendszert kell kialakítani, amely szakít az egyszer használatos kultúrával, maximalizálja a nyersanyag- és energiatakarékosságot, és törekszik a hulladékmentességre.

Hivatkozások:
[1] Kormányrendelet az egyes egyszer használatos, valamint egyes egyéb műanyag termékek forgalomba hozatalának korlátozásáról: https://storage.googleapis.com/planet4-hungary-stateless/2020/05/f103e571-notification_draft_2020_284_hu_hu.pdf
[2] Törvényjavaslat egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról: https://storage.googleapis.com/planet4-hungary-stateless/2020/05/0531c9e9-10526.pdf
[3] https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/49350069091/in/album-72157712570897681/
[4] A törvényjavaslat betiltaná az 50 mikronnál kisebb falvastagságú műanyag zacskókat, míg a többször használható vastagabb zacskókra magas termékdíjat alkalmazna.
[5] https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/6549/friss-kutatas-bizonyitja-a-vizeink-mikromuanyaggal-szennyezettek/