A rendszeres fizikai aktivitás szerepe az életünkben

Eddigi cikkeinkben a táplálkozás felé fordultunk kiemelt figyelemmel, most áttérünk a mozgásra. Ha az egészségünket komplexitásában figyeljük meg, akkor látjuk, hogy az étkezésünk csupán az egyik pillér, melyet nagyban erősít a rendszeres testmozgás – fizikai aktivitás jelenléte.

Mi lehet fizikai aktivitás?
Hivatalos definíció szerint fizikai aktivitás lehet „bármiféle izomösszehúzódáshoz társuló testmozgás, amely az energiaráfordítást a nyugalmi szint fölé emeli.” Szorosan összefügg az egészséggel és az életminőséggel, valamint magában foglal számos sport- és szabadidős aktivitást (pl. edzés), továbbá olyan mindennapi tevékenységeket is, mint a tempós gyaloglás, a házimunka, vagy az olyan fizikai igénybevételt jelentő munkák, mint az építkezés.
A mai rohanó világban legtöbben két dologra nem fordítanak kellő hangsúlyt: a rendszeres mozgásra, és a tudatos, egészséges táplálkozásra. Pedig mind a sportnak, mind a táplálkozásnak igen nagy preventív szerepe van egészséges életben.
Már gyerekkorban fontos, hogy megismertessük a gyerekekkel a mozgás örömét, ezt pedig akkor a legkönnyebb elérni, ha mi magunk, felnőttek, szülők is példát mutatunk! Részesítsük előnyben a természet adta lehetőségeket: tavasszal, nyáron, ősszel szabadidőnkben, hétvégeken menjünk kirándulni, biciklizni, túrázni, télen korcsolyázni, ha tehetjük síelni. A szabadtéri programok, a rendszeres mozgás óriási erőt adnak a szervezetnek a napi stressz, munka elvégzésében, gyerekeknél a felesleges energia levezetésében, a kötöttségek könnyebb viselésében.
Mindezek mellett törekedjünk a rendszeres sport bevezetésére. Igyekezzünk minél többfajta mozgásformát / sportot megismertetni velük, és hagyjuk, hogy ők maguk érezzenek rá, mi az, ami ezek közül leginkább tetszik neki. A rendszeres edzéssel már gyerekkorban számos betegséget megelőzhetünk: például a társadalmunkra nagyon is jellemző elhízást, a cukorbetegség kialakulását, a tartáshibák kialakulását, de az sem utolsó tényező, hogy a gyermek hasznosan, jó társaságban tölti el a szabadidejét, az iskola és az edzés mellett nem fog „elzülleni”.
Fontos, hogy a rendszeres mozgást felnőttkorban se hagyjuk abba. Ha pedig valaki korábban nem sportolt, akkor fokozatosan kezdje el!
A sport nem életkorhoz kötött! Bármikor elkezdhetjük, a lényeg, hogy életkorunknak, fizikai adottságainknak megfelelő mozgásformát válasszunk. A séta, a gyaloglás, a futás és a kocogás mindenki számára elérhető.
Van még egy szempont, amiért a rendszeres mozgás fontos: a sport nemcsak a testünket, hanem a lelkünket is ápolja, segít a külső-belső lelki és fizikai harmónia megteremtésében. Erőt ad a napi stressz, és egyéb problémák leküzdéséhez és helyes megoldásukhoz. Ha pedig ehhez még egészséges, tudatos táplálkozás is társul, akkor nyert ügyünk van!
Kezdd el még ma a mozgást! Edzésre fel!


Kutasi Kelly
Master Trainer
Életmód-szakértő
a  KELLYS márka alapítója