Skip to content

A sport az életem- az életem a sport

Az edzéssel és a rendszeres mozgással kapcsolatban az emberek legtöbbször a kalóriák elégétesére gondolnak, mint fő cél. Edzek, hogy fogyjak, edzek, hogy minél több kalóriát elégessek. Ezek is érvek természetesen, de vajon mit adhat nekünk a sport, a mozgás még ezen kívül is?

1.) Napi tevékenység
Az egész létünk alapja a mozgás, a mozgatás. Ha nem mozgunk napi szinten eleget, lassul az anyagcserénk, jobban kopnak az ízületeink, feszültebbek leszünk, rosszabb lesz a közérzetünk, ami még a döntéseinkben is befolyásol minket. Naponta legalább 6 000 lépést kellene tennünk ahhoz, hogy ne épüljünk le, ne veszítsük el az izomzatunkat, és a keringési rendszerünk is megkapja a mozgás által a szükséges minimum támogatást. Ezt a 6 000 lépést egyszerű sétával is megtehetjük, ráadásul egy egész napunk van rá, nem kell hozzá edzeni vagy edzőterembe menni. Ahhoz, hogy a mozgás fiziológiailag is hatással legyen az izomzatunkra és az érrendszerünkre, már 10 000 lépést kellene megtennünk – ekkor még nem mozogtunk extrán semmit, a közérzetünk viszont biztos, már ettől jobb lesz.
2.) Önbizalom/önértékelés
Az önbizalmat és a beképzeltséget már most fontos külön választanunk. Az önbizalom az, amikor azt gondolom magamról, ami valójában vagyok. Tudom és ismerem az erősségeimet és a gyengeségeimet. Felismerem a helyzeteket, hogy mikor léphetek előre, mert, és mikor hátra. A beképzeltség pedig az, amikor többet gondolunk magunkról, mint amire valójában képesek vagyunk, és többet is mutatunk kifelé magunkból, mint ami valójában mögöttünk van.
Mi lehetne jobb önismereti eszköz önmagunk valódi erejének felfedezésére, mint a rendszeres mozgás és a sport. Mindegy, hogy ez egy súlyzós edzést, egy biciklitúrát, vagy hegymászást, úszást, street workout-ot jelent. A lényeg nem a tevékenység fajtája, hanem az, hogy hogyan tanít meg minket az adott tevékenység arra, hogy pontosan megtudjuk, mire vagyunk képesek. Önmagunk felfedezése és a határaink átlépése közben meglátjuk majd, hogy az élet többi területén is jobban fogunk teljesíteni. Csökken bennünk a féltékenység, irigység, kisebbségi komplexus mértéke, a döntéseink során is jobban ki tudunk majd állni magunkért, alázattal és elismeréssel tudunk fordulni embertársaink felé, ezáltal sok elismerő, szerető ember fog minket körül venni.
3.) Erős test – erős lélek – stabil elme
A test-lélek-elme hármas egységéről biztosan hallottatok már. Hogyan tudja a rendszeres mozgás vagy egy adott sporttevékenység harmóniába hozni ezt a szentháromságot bennünk?
Amikor edzünk, erősödik a testünk, fejlődik az izomzatunk és tisztulnak a gondolataink. Érdemes megfigyelni a különbséget, hogy milyen gondolataink vannak az edzés előtt és után. Fontos döntések előtt vagy konfliktushelyzetben is tanácsos mozogni egyet, hátha utána mégsem érezzük olyan súlyosnak a helyzetet, vagy tisztábban tudunk fogalmazni indulatok nélkül ezzel elkerülve egymás megsértését. Az edzés során kémiai vegyületek szabadulnak fel bennünk és többféle hormont is termelünk, amelyek boldogságérzéshez vezetnek. A stressz levezetésére, csökkentésére – ami a mai világban nem elhanyagolható tényező – is remek megoldás az edzés. Rengeteg inger ér minket egész nap, edzés közben viszont csak magunkra figyelünk.  Egy jó és kiadós edzés felér egy aktív meditációval. Elménk élményeket gyűjt közben és nem ingereket, lelkünket pedig megnyugtatja az érzés, hogy tettünk magunkért és törődtünk magunkkal, a befelé figyelés közben pedig sok mindent feltár és meg is válaszol bennünk.
A sport és a mozgás értéke sokkal nagyobb, mint azt gondolnánk. Életünk a mozgás, mert a mozgás az életünk. Mozogjunk hát kedvünkre és találjunk benne önmagunkra!


Kutasi Kelly
Master Trainer
Életmód-szakértő
a  KELLYS márka alapítója