Virág a salátában? Kamilla a teában? Bodzavirág a limonádéban? Igen, a virágok egyre nagyobb teret hódítanak. Hogy mi a titkuk? Szépek, illatosak. Mindenféle diétába beleilleszthetők. Feldobnak egy salátát, egy pohárdesszertet. Lehet velük színezni, ízesíteni. Van, amelyik megtölthető, megsüthető, virágzselébe komponálható. Több éle virágot akár a balkonládában is nevelhetünk, így hosszú hónapokon át szüretelhetjük, sőt, van, amit éppen ősszel kell ültetni, hogy télre virágozzék! Érdemes megismerkedni velük, mert az ehető virágok sokkal többet nyújtanak, mint amennyit bármikor is gondoltunk volna róluk.
Több mint 30 éve kutatom az ehető virágok gasztrotörténetét. Ókori leírások nyomán indultam el, végigkövetve kastélyok konyháit és a paraszti ételek sokszínűségét. Csodás íz-utazás ez, a virágok szirmain át utazni a gasztronómai-történetben! Ma már találkozhatunk a piacon ehető virágokkal: árvácskával a salátamixben, nyáridőn tölteni való cukkinivirággal. Óvatosan nyúl mindenki hozzájuk, pedig hatalmas erő és lehetőség lakozik a kis virágokban.
Fontos viszont, hogy étkezési célra csak tiszta, vegyszermentes, megbízható helyről származó virágot szabad felhasználni! Meg kell tanulni, melyek ehetőek, melyeket gyűjthetjük, melyik fajtákat nevelhetjük otthona a kertben vagy a balkonon.
A tavaszi időszak az illatos ibolyával kezdődik, csodás kiegészítője a friss salátáknak. Készülhet belőle ibolyazselé, és remek ízt ad a zöldségkrémeknek. Ha csak egyszerűen a szendvicsre tesszük, akár némi százszorszéppel együtt, máris egy tavaszi íz-varázslatban lesz részünk, ami látványnak sem utolsó.
Úton-útfélen nyílik a pitypang, levele salátába, bimbója savanyítani, virága italokba való. Ahogy haladunk a május felé, éled a bodza, szörpnek, bundában sütve, gyümölcspudingba keverve. Elmaradhatatlan az akácvirág: a május-illatú limonádé, a bundában sült akácvirág ideje a legszebb hónap. És aztán itt a nyár, amely csuda virágokat kínál: az aggodalmat elűző füvet, a sásliliomot, ami a Távol-kelet ízeit hozza, az enyhén savanykás szőlővirág, a csípős sarkantyúka, a lágyan kesernyés-fűszeres bársonyvirág. A feketeöves ehetővirág-bolondok később töltött cukkinivirágot párolnak, ropogós dáliaszirmokat sütnek hozzá, zsályavirágos mártással kényeztetik… és a virágmese így fordul körbe, mint az idő kereke.
Halmos Mónika virágsommelier
Képzések, virágkóstolók, minden más, amit az ehető virágokról és vadnövényekről tudni lehet:
Weboldal: www.rozsakunyho.hu
Tel.: +36309647144