Amaretti

Hozzávalók:

  • 60 ml aquafaba (csicseri főzőlé)
  • ½ tk citromlé
  • 15 ml amaretto
  • 100 g cukor
  • 40 g porcukor
  • 200 g mandulaliszt vagy darált mandula
  • ½ tk sütőpor
  • 1 tk mandula kivonat
  • 1 tk vaníliakivonat
  • Csipet tk só
  • Porcukor a forgatáshoz

Mézeskalács, linzer, diós kifli és puszedli … a karácsony elképzelhetetlen ezek nélkül az ínycsiklandó és ellenállhatatlan aprósütemények nélkül. Azonban ha valami újat, valami mást akarunk kipróbálni, körülnézhetünk a világban, és megkóstolhatjuk más kultúrák hagyományos ünnepi ízeit, desszertjeit. Finomak, édesek, omlósak és sokáig elállnak, melyekkel már az ádventi hetekben elkezdhetjük az ünnepi készülődést, mert dobozba zárva egészen biztosan frissek maradnak karácsonyig.

Amaretti

Az olasz Amaretti aprósütemények habkönnyűek, mégis intenzív ízűek. Légiesek, finomak és egyszerű őket elkészíteni! A korai feljegyzések szerint Velencéből származtak a késő reneszánsz időszakból (17. század közepe), és Francesco Moriondo, a savoyai udvar cukrászmestere alkotta őket. Az Amaretti keksz több száz éve az olasz cukrászat fontos része.

A cukrot, porcukrot és a mandulalisztet összekeverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól eldolgozzuk. Egy teáskanál segítségével adagoljuk ki, és enyhén vizes kézzel formázzunk belőlük golyókat, így nem fog ragadni a kezünkhöz. Végül porcukorban forgassuk meg őket. Helyezzük sütőpapírra a golyókat, végül megnyomkodjuk őket. Előmelegített sütőben 175 fokon, légkeveréses programon 15-17 percig sütjük.

A receptet Horváth Judit készítette.

 

Amaretti aprósütemények Horváth Judit receptje alapján