Apró léptekkel a hulladékcsökkentés felé

Bizony a Te felelősséged is, hogy mennyi szemetet termelsz, és hogy vállalod-e annak a kockázatát, hogy rövid időn belül már nem lesz hova „kidobni” azt a végtelen műanyagot, amit nap mint nap hazacipelsz, és a kukában végzi. A hulladékcsökkentés nem „jófejség”, vagy lehetőség, hanem közös ügy, aminek mindent felül kéne írnia, mert a globális felmelegedést előidéző klímaváltozás már javában zajlik. Ha Te is szeretnél tenni a környezetedért és a jövődért, akkor csak biztatni tudunk, hogy még ma kezdd el, mert sosem késő!


Az biztos, hogy bármit is csinálsz elsőnek, máris óriási lépést tettél! Viszont fontos, hogy haladj fokozatosan, és ne akarj egyből megváltoztatni mindent. Kezdj el tudatosan figyelni arra, hogy olyan terméket vegyél, amire egyrészt valóban szükséged van, másrészt pedig olyan csomagolásban legyen, ami újrahasznosítható, vagy akár újrahasználható. Merta Judit, az Officina Merta egyik megálmodója is törekszik a hulladékcsökkentésre, nemcsak a magánéletében, hanem felelős vállalkozóként bizony termékeinek a csomagolása is újrahasznosítható. A dm-ben is kapható bőrápoló Selyembalzsam olyan alumínium tégelyben van, ami végtelenszer és teljes mértékben újrahasznosítható, valamint rendkívül alacsony energiafelhasználással jár a gyártása, ráadásul nagyon praktikus is, mert tárolóként is funkcionál, ha kifogyott belőle a méhviaszból, propoliszból és olívaolajból készült természetes balzsam.

Adunk néhány tippet a felhasználáshoz: tehetsz bele gémkapcsokat, vagy a varráshoz szükséges apróságokat, mint például biztosítótűk, gombok, de akár cukorkákat, fűszereket is, mivel a tégelyben található egy védőréteg. Utazáskor is hű társad lesz ez a kis 35 ml-es tégely, ha csak kisebb mennyiséget vinnél tusfürdőből, vagy samponból, és a repülőre is felengedik a kézipoggyászban.
Mivel most indul az Európai Hulladékcsökkentési Hét (november 16-24.), amelynek idén kiemelt témája a környezettudatos szemléletformálás és az oktatás a hulladékkeletkezés megelőzése érdekében, ezért az Officina Merta Facebook oldalán is hasznos tippeket és trükköket találhatsz, sőt, még egy klassz nyereményjátékkal is arra ösztönzik a vásárlókat Juditék, hogy vágjanak bele a hulladékcsökkentésbe. Irány a dm vagy az Officina Merta webshopja és szerezd be az új kedvenceidet!