Skip to content

Aprósütemények

gesztenyés csók - Horváth Judit recept

Végre itt az ünnepi szezon, ami azt jelenti, hogy ideje készíteni az otthonokat, elővenni a karácsonyi sütiket, és elmerülni mindenféle vidám és fényes dologban. Bár jó okkal ezt nevezik az év legcsodálatosabb időszakának, néha túl könnyű eltévedni az ünnepi készülődés forgatagában. Valószínű, hogy a teendőink listája olyan hosszú, mint magának a Télapónak. A következő egyszerűen elkészíthető, de rendkívül mutatós aprósütemények előre elkészíthetőek, szemet gyönyörködtetőek, és akár a dekoráció részét is képezhetik az ünnepi eseményeken. Ha a sütés egyáltalán munka, akkor ez a szeretet munkája. A szereteté, amely nemzedékről nemzedékre száll.

Gesztenyés csók

A gesztenyés csók egy gluténmentes apró finomság, ami kevés munkával ízletes és ünnepi hangulatú édességet eredményez.

  • 80 g puha margarin,
  • 80 g porcukor,
  • 35 g csicseriborsólé,
  • 40 g rizsliszt,
  • 1 ek kovász,
  • 1 ek rum,
  • 200 g gesztenyemassza,
  • 100 gramm csokoládé,
  • 7 étcsokoládé

A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a csicserilét, a kovászt, és alaposan összedolgozzuk. A vajas alapba belekeverjük a felengedett, darabokra tördelt gesztenyemasszát is. Miután az egészet összehabosítottuk, fakanállal belevegyítjük a lisztet, majd az elkészített gesztenyés masszát egy éjszakát, vagy legalább 2-3 órát hideg helyen pihentetjük.
Sütőpapírral kibélelünk 2 tepsit, a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A masszát csillagcsöves habzsákba töltjük, és 2 cm-re egymástól kis csillagokat nyomunk. 180 fokon, 10–12 percig sütjük, max. addig, amíg egy kis színt kap (túlsütve könnyen kiszárad).
Amikor a kis süteményeink kihűltek, a csokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd a gesztenyés csókokat teljesen vagy csak alul csokiba mártjuk.

gesztenyés csók - Horváth Judit recept
habcsókgomba - Horváth Judit recept

Habcsókgomba

Ezek némi munkát és időt igényelnek, de nagyon látványosak. Önmagukban is fogyaszthatóak, de csodálatos díszei bármilyen karácsonyi tortának.

  • 3 nagy tojásfehérje (szobahőmérsékletű),
  • 150 g porcukor,
  • 1 kávéskanál keményítő,
  • 1-2 kanál citromlé,
  • 2 kanál kakaópor,
  • 60 g étcsokoládé

Melegítsük elő a sütőt 90–100 fokra. Béleljünk ki 2 tepsit sütőpapírral. Egy nagy tálban verjük habosra a tojásfehérjét. Adjunk hozzá egy csipet sót és a vaníliát. Folytassuk a habverést, amíg lágy csúcsokat nem kapunk. A keményítőt és a citromlevet keverjük össze, majd kiskanalanként adagoljuk a tojáshabhoz. Fokozatosan szórjuk bele a cukrot, hogy ne süllyedjen az aljára, és folytassuk a habverést, amíg a keverék kemény, fényes nem lesz. Tegyük egy habzsákba. A gombasapkákhoz nyomjunk ki kerek habcsókokat az egyik elkészített sütilapra. Húzzuk el a zacskót oldalra minden nyomásnál, nehogy csúcsok keletkezzenek a tetején. A szárhoz nyomjunk ki pici habcsókokat a másik lapra, majd húzzuk felfelé a zacskót. Ne aggódjunk amiatt, hogy minden darab pontosan egyforma legyen. A gomba természetesebbnek tűnik, ha a darabok különböző méretűek. A gomba sapkáját kis szitával vagy szűrővel finoman meghintjük kakaóval. 1 órán keresztül süssük előmelegített sütőben, vagy amíg annyira megszáradnak, hogy könnyen levehetőek. Tedd félre teljesen kihűlni. A bevonó csokoládét olvasszuk fel egy fémtálban forrásban lévő víz felett, majd keverjük simára. Szúrjunk egy kis lyukat minden gombasapka aljába. A kupak alját kenjük meg csokoládéval. A szár hegyét mártsuk csokoládéba, és enyhén nyomkodjuk a lyukba, folytassuk a maradék darabokkal. Tároljuk szobahőmérsékleten, száraz helyen vagy fedett dobozban.

A recepteket Horváth Judit készítette.