A Csak a Mentes Év Séfje 2021 verseny I. helyezettje Nyitrai Kitti, akinek nyertes desszertjét te is elkészítheted, a lentiek alapján.
Fő elem: Édesburgonyás brownie, hozzávalók:
- édesburgonya
- rizsliszt
- mandula liszt
- sütőpor
- almacukor
- csipet só
- karobpor
Édesburgonyát héjában megfőztem. Ha kész, héjából kiszedjük, egy tálba mehet a belseje, villával összepépesítjük, mehetnek bele a lisztek, sütőpor, karob, édesítés, összekavarjuk. Mehet a sütőbe 180 fokon, tűpróbáig.
Ehető dísz: fahéjas szilva
Serpenyőben a felvágott szilvát megpároltam kis fahéjjal.
Karob szósz:
- kókuszolaj
- karobpor
- almacukor / agave szirup
Egy kis tálkában megmelegítjük a kókuszolajat, hogy folyékony legyen, ebbe mehet az édesítés és a karobpor, nagyon pici víz, az a lényeg, hogy folyékony, de sűrű, krémes állagot kapjunk és kellően édes is legyen.
Roppanós elem:
- 60g kókuszolaj
- 55 g víz
- 10g csicseriborsó liszt
- csipet só
Kókuszolajat megmelegítjük, ha folyékony, mehet bele a többi alapanyag, leturmixoljuk botmixerrel.
Majd egy serpenyőbe beleöntjük, mintha palacsintát akarnánk sütni. Óvatosan kell vele bánni, oda ne égjen. És ebből egy szép, roppanós tűlt kapunk.
A képen látható módon tálaljuk.