Az erjesztett ételek emésztésünk legjobb barátai

Ma már a legtöbb ember számára fontos, hogy a betegségeket megelőzze, és a lehető legtöbbet megtegye önmaga, és családja egészsége érdekében. Az sem ismeretlen senki számára, hogy az üzletekben kapható termékek zöménél mesterséges anyagokat is alkalmaznak az állag javítása, a színek, illatok, ízek kiemelése, a termékek tartósítása érdekében. Ezek az anyagok akár károsak is lehetnek szervezetünk számára.  Emiatt egyre többen igyekeznek otthon saját maguk elkészíteni az ételeiket, italaikat.


Sokan próbálkoznak például friss házi tejből különféle tejtermékeket készíteni, több- kevesebb sikerrel. Mivel ezek a tejtermékek, mint például a tejföl, a túró, a kefir, a joghurt csak különleges körülmények között és speciális baktériumok  alkalmazásával  készíthetők el, ezek előállítása házilag, megfelelő eszköz és baktérium kultúrák nélkül nem, vagy csak meglehetősen körülményesen kivitelezhető.
Közismert tény a fermentált zöldségek, gyümölcsök egészségre gyakorolt pozitív hatása, amelynek lényege a bélflóra táptalajának növelése étkezéssel bevitt pre-biotikumok, illetve a hasznos baktériumok számának növelése pro-biotikumok által.
A vegetáriánusok és makrobiotikus étrenden élők számára igazi felüdülést jelenthet az erjesztett szójababból készült Japán nemzeti eledel, a natto, de akár a paleo étrend hívei számára is fogyasztható,  – ugyancsak tradicionális – koreai étel, a fermentált zöldségekből álló kimchi.
Azok pedig, akik betegség, vagy ételallergia miatt nem tudnak, vagy speciális étrendjük folytán nem akarnak tejet inni, gyakran nem csak a tejről kénytelenek lemondani, hanem a tejfölről, joghurtról, kefirről is.  Az üzletekben vagy csak nagyon drágán, vagy egyáltalán nem elérhetők ezek a tejmentes készítmények, amelyek viszont megfelelő körülmények nélkül otthon nem állíthatók elő. Sokan vannak olyanok is, akik számára a tej önmagában nem okoz problémát, annál inkább fontos viszont a tej, és az abból készült ételek, italok minősége. Mielőtt nagyon előreszaladnánk, elsőként nézzük,

Mi is az a fermentálás?

A fermentáció (más néven erjesztés) egy olyan kémiai folyamat, amelyben valamilyen szerves anyagot enzimhatásnak kitéve lebontunk. Ez történhet baktériumok, penészek vagy élesztőgombák segítségével. Erjedéssel állíthatunk elő például tejfölt, kefirt, joghurtot, savanyúságot, alkoholos italokat, de így készül a szójaszósz, a mustár és még sok más, közismert ételünk is. A fermentáció során keletkezett végtermék tehát ehető, sőt, kimondottan tápláló, és rendkívül egészséges is, hiszen jótékony hatással van a bélműködésre, a tápanyagok felszívódására. Megkönnyíti az emésztést, hiszen már részben lebontva kerül a táplálék a szervezetbe, amelyek a legtöbb esetben pre-, és probiotikumokat is tartalmaznak.
És hogy mire van ehhez szükség egy háztartásban?  Egy nagyon egyszerűen, hangtalanul, problémamentesen működtethető, többfunkciós készülékre, a hűtővel ellátott fermentáló gépre, amelyben egy-egy alkalommal akár 1,2 liter erjesztett étel, ital is elkészíthető. Ezzel a készülékkel otthon, rendkívül egyszerűen és költségkímélő módon előállíthatja bárki ezeket a finomságokat, amelyekkel megerősítheti önmaga és szerettei egészségét.

A hűtővel ellátott multifunkciós fermentáló készülék akár tej alapú, akár tejmentes

  • tejföl, kefir, joghurt fermentálására, valamint
  • zöldségek, gyümölcsök, gabonák erjesztésére alkalmas

Az automatikus programok beállítják az optimális fermentációs hőmérsékletet és időt a megfelelő baktérium kultúrák vagy élesztő gombák számára. Nekünk csak ki kell választanunk a 4 program közül azt, amelyiket futtatni szeretnénk, minden további a készülék dolga: folyamatosan megfelelő, egyenletes hőfokon tartja az alapanyagot, biztosítva ezzel a legkedvezőbb feltételeket az oltóanyag számára. Előre beprogramozható a hűtés funkció is, amely a program végeztével bekapcsol, megelőzve ezzel a túlfermentálást, az étel, ital megromlását. Eredményül pedig egy jól lehűtött, egészséges ételt kapunk, amit akár azonnal fogyaszthatunk is.

Tulajdonságok, előnyök

A pontosan beállított, folyamatos fermentáció, a tartály körül 360 fokban egyenletes fermentációs hőmérséklet, a teljes felületű hőszigetelés, jobb hatékonyabb fermentációt, nagyobb mennyiségű probiotikumot és kiváló ízhatást eredményez. A praktikus kezelhetőséget, a microchip vezérlésű érintő panel, a digitális kijelző és a programozható fermentációs idő nyújtja.
A joghurt, tejföl, kefir, erjesztett italok, – például szójaszósz, rizsbor, – az erjesztett szójabab alapú natto, az erjesztett zöldségek, gyümölcsök, például a savanyú uborka, káposzta, retek, kimchi, stb – egyszerű elkészíthetőségéről négy különböző funkció gondoskodik, amely mind megtalálható egyetlen készülékben.

A gép memóriával és automatikus kikapcsoló funkcióval is rendelkezik, így egy rövid időre történő kikapcsolás, vagy áramszünet esetén is tudja ott folytatni, ahol abbahagyta a programot, és nem kell mellette állni, várva, hogy mikor jár le a fermentációs idő.
A készülék egyaránt alkalmas a tej alapú, illetve növényi alapú tejhelyettesítő italokból történő fermentálásra.
A növényi tejhelyettesítők esetében a már előre elkészített és a megfelelő baktérium kultúrával elegyített alapanyagot kell a tartályba vagy a tégelyekbe tölteni. Amennyiben a végtermék túl híg, – ez a növényi alapanyagból készült italok esetén természetes – akkor nyílgyökérliszttelkonjak liszttel tökéletesen sűríthető.  Minden további eljárás megegyezik a tehéntej alapú készítmények fermentálási folyamataival.
A téma iránt érdeklődőknek figyelmébe ajánljuk a Vegital Facebook-oldalát, a „Vegital, a tejmentes ital”-t. A népszerű „Vegital, ahogy mi szeretjük” zárt csoportban pedig továbbra is várjuk a jelentkezőket. Ez a csoport a növényi italkészítés jó hangulatú, baráti hangvételű, aktív klubja, amely nagy segítség a kezdeteknél és komoly támogatást nyújt a folytatásban.
Weboldal: www.vegital.hu
Facebook: www.fb.com/vegital.tejmentesital
Telefonszám: + 36 70 777 9220