Borhab leves és preckedli

Hozzávalók:

BORHAB LEVES

  • 20 g rizsliszt
  • 5 dl muskotályos fehérbor
  • 3–5 ek. cukor vagy eritrit
  • 1 rúd vanília
  • 1 rúd fahéj
  • 1 csillagánizs
  • 1 citrom héja
  • 1 dl kókusztejszín


PRECKEDLI

  • 35 g kókuszzsír
  • 40 g margarin
  • 1 tk. vanília
  • 50 g porcukor
  • 1 db citrom héja
  • 1 ek. rum
  • 10 g arany len
  • 50 g bor
  • 240 g rizsliszt, finom őrlésű
  • 6 g útifűmaghéj
  • Csipet só
  • 2 g szalakáli
  • 25 ml kókusztejszín


PRECKEDLI TETEJÉRE

  • 50 g dió
  • 25 g kristálycukor

ELKÉSZÍTÉS

  • A bort a cukorral és a fűszerekkel együtt egy kis lábasba tesszük, majd 15–20 percig alacsony lángon gyöngyözve forraljuk, hogy az alkohol tartalma elillanjon.
  • A lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd állandó keverés közben a felforralt borhoz adjuk.
  • Lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a tejszínt is.
  • 5 perc alatt alacsony lángon készre főzzük és a fűszereket kivesszük. Melegen tálaljuk.

 

Preckedli

  • A liszteket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a zsírt és a puha margarint, majd kézzel jól összemorzsoljuk.
  • Ezután beleszórjuk a cukrot, a vaníliát, a szalakálit, belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a tejszínt, majd addig gyúrjuk, amíg a tészta összeáll.
  • 1-2 órára a hűtőben pihentetjük, majd vékonyra nyújtjuk, és ízlés szerinti formával kiszaggatjuk.
  • A diót apróra daraboljuk és kristálycukorral összekeverjük.
  • Lenmagtojással lekenjük (1/2 tk lenmagliszt, 3 ek. víz), majd a cukros dióba belefordítjuk.
  • Ezután a diós felével felfelé egy tepsibe egymás mellé helyezzük. 170-180 fokos sütőben közepes lángon, szép világos színűre sütjük (kb. 10-12 perc).
  • A sütőből kivéve hűlni hagyjuk.

 

A receptet Horváth Judit készítette.

 

Borhab leves és preckedli
Preckedli