ELKÉSZÍTÉS
- A bort a cukorral és a fűszerekkel együtt egy kis lábasba tesszük, majd 15–20 percig alacsony lángon gyöngyözve forraljuk, hogy az alkohol tartalma elillanjon.
- A lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd állandó keverés közben a felforralt borhoz adjuk.
- Lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a tejszínt is.
- 5 perc alatt alacsony lángon készre főzzük és a fűszereket kivesszük. Melegen tálaljuk.
Preckedli
- A liszteket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a zsírt és a puha margarint, majd kézzel jól összemorzsoljuk.
- Ezután beleszórjuk a cukrot, a vaníliát, a szalakálit, belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a tejszínt, majd addig gyúrjuk, amíg a tészta összeáll.
- 1-2 órára a hűtőben pihentetjük, majd vékonyra nyújtjuk, és ízlés szerinti formával kiszaggatjuk.
- A diót apróra daraboljuk és kristálycukorral összekeverjük.
- Lenmagtojással lekenjük (1/2 tk lenmagliszt, 3 ek. víz), majd a cukros dióba belefordítjuk.
- Ezután a diós felével felfelé egy tepsibe egymás mellé helyezzük. 170-180 fokos sütőben közepes lángon, szép világos színűre sütjük (kb. 10-12 perc).
- A sütőből kivéve hűlni hagyjuk.
A receptet Horváth Judit készítette.