Skip to content

Briósburger – a legünnepibb “gyorskaja”

Steiner Kristóf - Briósburger
Steiner Kristóf - Briósburger

Világéletemben odavoltam a karácsonyi slágerekért – szenvedélyesen gyűjtöttem az ünnepi CD-ket, később a ritka bakelitlemezeket, és néha már nyár közepén feltettem Madonnától a „Santa Baby”-t, vagy Judy Garlandtól a „Have Yourself a Mery Little Christmas”-t.
Minden rokonnal, baráttal, szerelemmel eltöltött ünnep, vacsora, vendégség receptek tucatjait adta bele abba a bizonyos szívmelengető, megfoghatatlan dologba, amit csak „karácsonyérzésnek” nevezhetünk.

Briósburger – a legünnepibb “gyorskaja”

Hozzávalók / burger:

  • 1 vegán briós vagy negyed kalács
  • 1 kisebb édesburgonya
  • ½ fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csésze brazil dió (költségkímélőbb, mégis ízletes megoldással tökmag)
  • 1 marék rukkola vagy 1 levél fejes saláta
  • 1 avokádó vagy kovászos uborka
  • 2 evőkanál birsalmalekvár vagy reszelt alma
  • 1 kiskanál reszelt torma
  • ½ kiskanál mustár
  • 1 fej előfőzött cékla
  • 3 evőkanál főtt csicseriborsó
  • 1 evőkanál tahini vagy hámozott napraforgómag
  • bors
  • csipet őrölt szerecsendió
  • csipet őrölt fahéj
  • Tetszés szerint karikákra vágott lilahagyma is mehet bele, vagy épp kókuszkrémmel és reszelt fokhagymával, só-bors-sörélesztő kombóval összemixelt tofu-túró.

Elkészítés:

  • A sütőt 180 fokra melegítjük.
  • Az édesburgonyát meghámozzuk, a reszelő nagy lyukú oldalán lereszeljük, majd ugyanezt tesszük a hagymával és a fokhagymával is.
  • Egy nagy serpenyőben, olívaolajon, sóval, borssal mindet pirítani kezdjük – egészen addig, míg szinte mállani kezd. Ekkor hozzáadjuk a szerecsendiót és a fahéjat, és a mozsárban vagy robotgéppel durvára őrölt brazil diót. Két kanállal kiveszünk a keverékből, ezt a robotgépben pépesítjük, majd visszaforgatjuk.
  • Nedves kézzel hamburgereket formázok a mixből, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd 25 percig sütjük. Közben kikeverjük a krémeket.
  • A birsalmalekvárt vagy reszelt almát összeforgatjuk a mustárral és a reszelt tormával. A csicseriborsót, céklát, tahinit vagy napraforgómagot sóval-borssal és egy kis citromlével, valamint ecettel sima krémmé keverjük, botmixerrel.
  • Az avokádót meghámozzuk, kiszedjük a magját, és fél centis szeletekre vágjuk – uborka esetében csak az utóbbi szükséges.
  • A zsemlét félbevágjuk, és a sütő alján pár percig pirítjuk vágott felével lefelé. Kiszedés után megtetézzük a tormamártással, mehet rá egy édesburgonya burger, majd egy kanál céklás humusz és az avokádókarikák.

Fotó: Salamon Sára