Hozzávalók:
Cukkini falatok ( 2 adag)
Falatkák:
- 1 cukkini (kisebb)
- 1 kicsi karfiol (20 dkg)
- 1 kávéskanál só (ízlés szerint)
- 0.5 teáskanál rózsa bors
- 0.5 teáskanál zöld fűszer keverék
- 2 ek napraforgó olaj
- mehet bele egy pici vegán sajt is (ha valaki sajtosabban szereti)
- zabpehely liszt amennyit felvesz a falatka, hogy formázható legyen
Mártás
- 1 közepes db
- vöröshagyma
- 0.5 db piros kaliforniai paprika
- 200 ml kókusztej
- 1 teáskanál füstölt
- fűszerpaprika
- 1 teáskanál curry por
- 1 teáskanál só
- bors ízlés szerint
- egy pici kakukkfű (ízlés szerint)
- 2-3 gerezd fokhagyma
Díszítés
- 0.5 db piros kaliforniai paprika
- 0.5 csokor petrezselyem
Elkészítés
A cukkinit és a karfiolt le kell reszelni majd egy pici nedvességet hagyva a cukkíniből le kell turmixolni ehhez mehetnek a fűszerek, majd a zabpehely liszttel összekeverve egyenletes masszát kapunk . Majd egy szép lappá kell ki teríteni ( kb. 2 cm vastagságú) és pogi szaggatóval (legkisebb méret) egyforma kis pogikat szaggatni, majd forró olajban kisütjük, forgatjuk, rázogatjuk, hogy szépen megpiruljon. Félre tesszük pihenni.
Mártás
A visszamaradt olajában, megdinszteljük a kockára vágott vöröshagymát és fokhagymát, felöntjük a kókusztej és a fűszerek keverékével, rászórjuk az apró kockára vágott paprikát, majd addig főzzük, míg be nem sűrűsödik a mártás . A végén bele forgatjuk a kis cukkini falatokat ( azért kell a végén hogy ne szívja meg magát nagyon a falatka)
Díszítés
Az elkészült ételt friss, apróra vágott petrezselyemmel és piros kaliforniai paprikával díszítjük.
Tészta:
- csomag/250 gramm spagetti
- 1 citrom leve (friss, nem flakonos)
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 ½ növényi vaj
- 200 ml rizs- vagy
- szójaalapú főzőkrém/ főzőtejszín
- ízlés szerint só, frissen őrölt bors
- ízlés szerint chilipehely
- 3- koktél paradicsom
- 1 jó nagy marék friss bazsalikom
- magmix
A tésztát megfőzzük, félre tesszük nem kell nagyon túl főzni mert a mártásból úgyis felveszi a nedvességet.
Az apróra vágott fokhagymát a vajon meg pirítjuk alacsony lángon. Majd a fokhagymára rá öntjük a főzőkrémet és hadd forrjon majd mikor hozzá facsarjuk a citrom levét (lehet bele reszelni egy kis citromhéjat is, pikánsabb lesz) mehet hozzá a bors (én rózsaborsot használok) a chili pehely.
Egy picit haddjuk még hadd érjenek össze az ízek majd mehet bele a felaprított paradicsom, bazsalikom
Ha használsz petrezselymet, az utolsó 1-2 percben azt is keverd bele.
A tésztát keverd össze a szósszal. Tálaláskor bele lehet keverni egy kicsi margarint, a tetejét pedig megszórhatod alacsony lángon, szárazon pirított magvakkal.
Tálaláskor, aki szereti mér megszórhatja egy kis borssal és én még szoktam rá facsarni egy pici citromlevet.