A legtöbb diéta kudarcra van ítélve. Miért nem sikerül fogyni velük? A sok különböző csodadiéta, detox ital, varázs-szer hatására egy -két napig megfigyelhető egy kis fogyás, mely ösztönzőleg hat.
Ez nagyrészt a folyadékveszteségnek tudható be. Amikor csökkentjük a kalóriákat, lassítjuk az anyagcserét, mely a szervezet glikogénraktárainak mobilizálódásához vezet. A glikogén vizes közegben tárolódik a májban és a vázizomzatban. Hosszabb távon, mivel a szervezet már a viszonylag csekélyebb táplálékbevitelt is éhezésnek érzekeli, kapva kap minden elfogyasztott falat és folyadékcsepp után, hogy azokat energia és glikogénpótlásra használja fel. Ekkor érjük el a diétás platót, a fogyókúrázók rémálmát: alig eszünk, mégsem fogyunk. Frusztráció, alacsony önbecsülés, falásrohamok: hiszen minden hiába, úgyis mindegy.
Még egy tény a meggondolatlan divatlap fogyókúrák ellen: stressz esetén két hormon kerül a keringésbe, a kortizol és a DHEA. Ezek felelősek azért, hogy csökkent táplálékbevitel esetén is növekedjenek a zsírtartalékok. Már egyáltalán nem tudunk fogyni, stresszelünk ezen, és ez még több zsírpárnácskát rak ránk. Szervezetünk nem érti, mit akarunk, és kétségbeesetten mozgósítja az egész kiegyensúlyozó rendszerét, hogy biztonságban tudjon minket.
A kalóriaszámolgatás magában sem a csoda diéta kulcsa. 250 kalória egy darab cukros pékáru, vagy egy adag zöldségleves.
Csak az egyiktől ingadozik a vércukorszint, kimerítve a mellékvesét es a hasnyálmirigyet, lassú felszívódású tápanyag híján hamar újra farkaséhséget okozva, táplálva a Candida gombákat a belekben, puffasztva, fáradtságot és levertséget okozva, pusztítva a bélflórát és ezzel az immunrendszert, rontva a fogakat, gyulladásos folyamatokat táplálva, rosttartalom nélkül belekötve napokra a bélcsatornába- láthatjuk hogy csak a kalória számolgatásával nem tettünk jót magunknak.
A kulcs a fogyáshoz és az azt követő fenntartható egészséges életmódhoz a vércukorszint stabilizálása, lassan felszívódó, összetett szénhidrátokkal, jó minőségű fehérjékkel, egészséges zsírokkal, megtalálva saját anyagcserénk számára a legideálisabb tápanyagokat.
Nem a különböző élelmiszerek megvonásában vagy a lemondásban kell keresnünk a sikeres diéta kulcsát, hanem az ételeink megreformálásában, hogy tartós eredményt kaphassunk.