Divatos diéták áradatában, avagy miért is fontos a személyre szabott étrend

Amikor életmódváltásra, diétázásra szánjuk el magunkat, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak egyetlen helyes út van, amihez utána ragaszkodunk, és mindenáron követni akarjuk, még akkor is, ha testünk nem reagál megfelelően.
divatos diéták

Folyamatosan elárasztanak minket a legkülönbözőbb „trendek”, a legújabb fogyókúrás őrületek, és mindezeknek a sűrűjében igazából tényleg nagyon nehéz eldönteni, hogy melyik utat válasszuk, mit kövessünk, miben is higgyünk. A dolog titka az, hogy nem szabad egyetlen, sok esetben ráadásul igen szélsőséges irányzat mellett letenni a voksunkat, hanem informálódni kell, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen lehetőségek vannak, és ki kell tapasztalni, hogy mi az, ami számunkra a legtesthezállóbb és legeredményesebb. 

Minden szervezet másképp reagál az elfogyasztott ételekre, más az ízlésünk, különbözik az anyagcserénk, az emésztésünk, és akkor még nem is beszéltem a különböző betegségekről, ételallergiákról, amik szintén erőteljesen befolyásolják azt, hogy mit, mikor és mennyit eszünk vagy ehetünk. Éppen ezért sosem szabad erőszakosan és meggondolatlanul egyetlen fogyókúrás szemléletet követni, lehet, hogy ami másnál tökéletesen működött, az nálunk nem lesz sikeres. 

Természetesen vannak olyan alapelvek, amik nélkül nem tanácsos fogyókúrába vagy életmódváltásba kezdeni, hiszen a cukor, a fehérlisztes péksütemények, tészták, sütik, vagy például a rengeteg mesterséges adalékanyag és tartósítószer senkinek nem tesz jót, és csak hátráltatják a pozitív folyamatokat, vagyis ezeknek a fogyasztása nem fér bele semmilyen diétába. A szélsőséges, éhezést eredményező kúrák szintén nem vezetnek sehova, hiszen ideig óráig ugyan érhetünk el fogyást, de a koplalással leadott súlyfelesleg biztosan vissza fog jönni, rosszabb esetben még több is, mint amennyit lefogytunk. Vagyis ezek olyan alapszabályok, amiket mindig, minden esetben szem előtt kell tartani, ha komolyan elhatároztuk magunkat. De ezen túl sok út és alternatíva van, a legfontosabb az, hogy legyünk nyitottak, és figyeljünk oda a testünk jelzéseire, hiszen nála pontosabban senki sem tudja megmondani, hogy mire van szüksége.
Ha pedig úgy érzed, hogy jól jönne a segítség, és szeretnéd igénybe venni egy szakember segítségét, keress bátran. Minden esetben személyes konzultáció és személyre szabott táplálkozási rendszer -étrend kialakítása várja a hozzám fordulókat. 

divatos diéták

 
 
 
 
 
 
 
 

Virágh Barbara

táplálkozási tanácsadó, viselkedéselemző
www.thechoice.hu
facebook: Virágh Barbara – The choice