Search
Close this search box.

DIY kézkrém a Natur Polctól

Ha nem a munkahelyeden szárította ki a durván alkoholos és a kímélőtől igen messze álló fertőtlenítő a kezeidet, akkor otthon a sorozatos kézmosás, ugye? Nem kaptok most DIY kézfertőtlenítő receptet, tele vele az internet. Helyette hoztunk egy kis kézápoló krém receptet és használható tudást!


Pici felvezető a krémek világába, érthető módon. Minden krém alapvetően 3 dologból áll. Víz, olaj( zsiradék) és egy emulgeáló anyag, ami segít a vizet az olajjal összebarátkoztatni, ugyanis e nélkül , ahogyan azt fizikából megtanultuk, a különböző fajsúly és sűrűség miatt elválnának egymástól.
1.A víz minden receptben szabadon variálható, más szóval pénztárca , ötlet és szükségletfüggő. Ha egy recept azt írja rózsavíz- akkor te használhatsz bármilyen más virágvizet– ezek a drágábbak a vizek tekintetében, vagy ami kedvezőbb árú- készíthetsz előre te magad is bármilyen gyógynövényfőzetet. Ha minden kötél szakad, és nem akarsz variálni- a sima csapvíz, rózsaszín kupakos víz is tökéletes. +infó: az aloe vera gél is vízbázisú- vagyis a víz aránya ezzel kombinálható.
2. Olajok– alapvetően az összes olaj alkalmas arra, hogy krémbe kerüljön- vagyis nem kell azt gondolni, hogy egy krém csak akkor jó, ha méregdrága olajokat és alapanyagokat tartalmaz. Tévhit. A legegyszerűbb és nagyszerűbb az extra szűz olíva olaj. Magas az E-vitamin tartalma és rengeteg antioxidánst tartalmaz, mely a bőrbe jutva is jótékony és hatékony. Ha lehet picit szabadabban gazdálkodni a pénzzel, akkor viszont kinyílik a variációk tárháza és megannyi értékes olaj és növényi zsír közül válogathatunk igény szerint.
3. Emulgeáló nélküle nem lesz igazi a krém. Sokan mondják, hogy csináltak már krémet- és közben kiderül, hogy méhviaszos olajok sokasága volt- ami nem baj. A méhviasz sűrít- de amiben nincs víz-az nem nevezhető krémnek. Balzsamnak esetleg. Az emulsan egy növényi de kémiai úton előállított emulgálószer, használható érzékeny, száraz és érett bőrre is.Engedélyezett kozmetikai alapanyag, egészségre káros anyagok és adalékok nélkül. Zsiradékban oldódik . Ez fontos! 
 
 Víz és valamilyen olaj tuti minden háztartásban van, így ha low budgetes krémet szeretnénk készíteni, rá mindenképp szükségünk lesz akkor is. 50gramm emulsan(750ft)  500g krémhez elég durván- nyilván függ attól, hogy arckrém, vagy testápoló tej készül. Az ár érték arány miatt írtam le, hogy picit utána tudjatok számolni a boltban megvásárolt krémeknek. Nem beszélve arról, hogy a bolti krémek tartalmaznak: – többek közt tartósító szereket– e nélkül, nem kerülhetne a boltok polcaira ( én ezért nem engedélyeztettem egyetlen receptet sem, inkább megtanítom Nektek, hogyan készítsétek el ti magatok frissen otthon , úgy ahogyan Nektek jó, konkrétan pár perc alatt ☺
Amit egyre nagyobb problémának látok, hogy egyre többen allergiásak ezekre a kozmetikumokban jelen lévő tartósító szerekre és egyéb anyagokra ( SLS, parabének stb- most ebbe nem megyek bele- foglalkoztak már előttem sokan ezzel a témával. Amiben én a megoldást látom, egy tudatosabb életmód, melynek része a csináld magad kultúra. Össze lehet jönni a barátnőkkel-ahogyan sok tanítványom meséli is, hogy így szokták ☺, akár gyerekekkel együtt – és neki lehet állni együtt akár krémet, akár szappant, akár sampont etc. készíteni. 
Érvek :

 • Szuper közösségi és egészséges program.
 • Anyagilag kedvezőbb, mintha bolti terméket vennél.
 • Környezettudatos, mert nem fogsz havonta több műanyagflakont kidobni, mert mindig újra tudod majd tölteni.
 • Az illatot te választod, és kedved szerint variálhatod hónapról hónapra.
 • Szeretteidet is meglepheted általad készített egészséges és vegyszermentes kozmetikummal.

 
 
Íme az első recept, és ez most egy igen egyszerű kézkrém recept, de imádni fogod.

Kézápoló krém
 • 15g extra szűz oliva olaj
 • 3 g emulsan                                                                                                   
 • 30 g desztillált víz                                                                                         

Ahogy fent írtam, a víz bontható– vagyis lehet a 30g desztillált víz 30g rózsavíz, vagy csak 20g rózsa 10g deszt. víz, vagy 30g körömvirág főzet- elő a kreativitással
Az olaj is szabadon variálható– vagyis ha játszanál, bontsd szét a 15g oliva olajat és kombináld pl: 8g kakaóvaj és 7g oliva olaj- ha lesz benne szilárd zsiradék- a krém is sűrűbb lesz. Nem javaslom 1:1ben pl kakaóvajjal elkészíteni- az más receptet igényel- de így bevezetőül, ez azt gondolom – megteszi Viszont ha van esetleg otthon mandula olajad- kombinálhatod 8g oliva és 7g mandula- és így tovább szabadon a példa alapján. Egy aranyszabály van: a mennyiségeket szigorúan be kell tartani. Szumma olaj és szumma víz mennyiséget nem lépjük túl, különben a megadott emulsan mennyiség nem fogja tudni megfelelően elvégezni a dolgát, és nem fog összeállni krémmé.

A krémkészítés menete:
 1. kimérjük az olajokat, zsiradékokat egy edénybe
 2. a zsiradékokhoz adjuk az emulsant!!!
 3. kimérjük a vizet egy másik edénybe
 4. feltesszük melegedni rezsóra/gázra/villanytűzhelyre a 2 edényt- én nem szeretem a mikrót… alacsony hőfokra kapcsolunk- nem sütni és főzni akarunk, csak melegíteni, illetve, hogy az emulsan a zsiradékokban elegyedjen.

Muszáj, hogy az olajok és a víz is azonos hőmérsékletre melegedjenek- mert ha a víz például hideg marad, nem fog összeállni krémmé- ugyanis, a hideg víz össze fogja húzni azonnal az emulgeált olajat. Kukában végzi… nem ezt szeretnénk.
Max 40fok. Ez kézzel is könnyedén ellenőrizhető. Az emulsan amikor már elolvadt, az már bőven szuper nekünk, és amikor a víz elkezd gőzölni, lezárhatod a tűzhelyet. A magas hőmérsékletben veszítenek ezek a növényi alapanyagok a beltartalmi értékeikből, ezért sem hevítjük őket 40fok felé.
Ha elértük a kellő hőfokot, az olajhoz adjuk a vizet- azért ebben a sorrendben, mert a víz maradéktalanul kiönthető, míg az olajból grammok maradnának az edény falán fölöslegesen.
Fokozatosan keverjük egy robotgéppel az olajat miközben öntjük hozzá a vizet.  1 perc sem kell és a két anyag összebarátkozik és gyönyörű fehér krémet kapunk ☺
Ha van otthon E-vitamin csepp, akkor nyugodtan adhatunk a kérmhez 2-3 cseppet, vagy illatosíthatjuk 100% tisztaságú illóolajjal kedvünk szerint ☺

Próbáljátok ki ☺

Ha kérdésetek van, keressetek bizalommal- célom, hogy minél többen elsajátítsátok az otthoni kozmetikumkészítés fortélyait saját, szeretteitek egészségének védelme és környezetünk védelme érdekében.
Ha érdekel online tanfolyam, kérlek írj! A közeljövőben kikerülnek az oldalra online csomagok- leírásokkal, receptekkel.
www.naturpolc.huinfo@naturpolc.hu
Szeretettel: 
Buschor Judit – Természetgyógyász, Fitoterapeuta