Éclair

Hozzávalók:

  • 80 ml víz
  • 20 ml növényi tej
  • 50 g zsír
  • 80 g rizsliszt
  • 20 g kukoricaliszt
  • 3 tojás
  • csipetnyi só


A KRÉMHEZ

  • 2 csomag/80 g vaníliás pudingpor
  • 600 ml házi növényi tej
  • 50 g margarin
  • 3-4 ek. Porcukor vagy porcukor-helyettesítő


A DÍSZÍTÉSHEZ

  • étcsokoládé
  • porcukor

Az éclair francia desszert, amit égetett tésztából készítenek, angolkrémmel töltenek, és fondant cukormázzal vonnak be. Eredetileg pain á la Duchesse néven ismerték szülőföldjén, az eclair szó franciául a “fény villanását” jelenti. Egyesek szerint elnevezésük csillogó mázukra utal, míg mások szerint arra, hogy milyen gyorsan eszik meg ezt a finomságot – egy szemvillanás alatt!

ELKÉSZÍTÉS

  1. A vizet és a tejet magasabb falú edénybe öntjük, elkezdjük melegíteni.
  2. Hozzáadjuk a zsírt, és felolvasztjuk.
  3. Hozzáadjuk a liszteket, levesszük a hőről, és gyors mozdulatokkal összekeverjük.
  4. A tojásokat egyenkét a masszához adjuk, es sima állagúra keverjük a csipetnyi sóval.
  5. A tésztát csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire 8- 70 cm-es csíkokat nyomunk belőle.
  6. A kinyomott tésztát pihentetjük, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben 75-78 perc alatt megsütjük. (Közben nem szabad a sütő ajtaját kinyitni.)
  7. Amíg sül a fánk, elkészítjük a krémet. A vaníliapudingot a porcukorral és a növényi tejjel megfőzzük, még forrón belekeverjük a margarint, és kihűtjük.

 

A receptet Horváth Judit készítette.

 

Éclair - Horváth Judit
Éclair - Horváth Judit
Fenséges mentes sütemények