Az éclair francia desszert, amit égetett tésztából készítenek, angolkrémmel töltenek, és fondant cukormázzal vonnak be. Eredetileg pain á la Duchesse néven ismerték szülőföldjén, az eclair szó franciául a “fény villanását” jelenti. Egyesek szerint elnevezésük csillogó mázukra utal, míg mások szerint arra, hogy milyen gyorsan eszik meg ezt a finomságot – egy szemvillanás alatt!
ELKÉSZÍTÉS
- A vizet és a tejet magasabb falú edénybe öntjük, elkezdjük melegíteni.
- Hozzáadjuk a zsírt, és felolvasztjuk.
- Hozzáadjuk a liszteket, levesszük a hőről, és gyors mozdulatokkal összekeverjük.
- A tojásokat egyenkét a masszához adjuk, es sima állagúra keverjük a csipetnyi sóval.
- A tésztát csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire 8- 70 cm-es csíkokat nyomunk belőle.
- A kinyomott tésztát pihentetjük, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben 75-78 perc alatt megsütjük. (Közben nem szabad a sütő ajtaját kinyitni.)
- Amíg sül a fánk, elkészítjük a krémet. A vaníliapudingot a porcukorral és a növényi tejjel megfőzzük, még forrón belekeverjük a margarint, és kihűtjük.
A receptet Horváth Judit készítette.