Skip to content

Egészséges életmód, diéta és az alkohol…

Sajnos erről a témáról is rémes cikkeket olvastam a neten, sok-sok értelmetlen ötletet terjesztve, úgyhogy úgy döntöttem, hogy írok pár gondolatot arról, hogy mennyire fér bele az alkoholfogyasztás az életünkbe akkor, ha éppen fogyni szeretnénk. Hát a rossz hírem az, hogy sajnos nem annyira. Vagyis ha igazán őszinte akarok lenni, akkor semennyire.


De természetesen álszent sem szeretnék lenni, időnként én is meg szoktam inni egy-egy pohár száraz bort, és nem gondolom, hogy ezzel tönkretettem volna bármit is… Igazából a határt kell tudni, és akkor nem lesz baj. Nem csak a fogyásunk, hanem más szempontból sem…:-)

Talán a legfontosabb információ, hogy a száraz vörös és száraz fehér bor az, ami még leginkább beleférhet időnként az életünkbe.

Persze ez attól is függ, hogy szedünk-e valamilyen gyógyszert, betegség miatt kell-e fogynunk…stb. De ha abból indulok ki, hogy alapvetően nincs semmi bajunk, csak le szeretnénk adni pár kilót, akkor mondjuk ha heti egy alkalommal megiszunk vacsora mellé egy pohár száraz vörösbort, vagy nyár közeledtével egy fehérboros fröccsöt, akkor még nem vétettünk akkorát. Az édes bor, sör, pálinka, rum, unicum stb. nem férnek bele ebben a körbe, ezeknek a fogyasztását egyáltalán nem javaslom. A különböző likőrök, mézes pálinkák konkrétan annyi szénhidrátot(cukrot) tartalmaznak, mintha nutellát nyalogatnánk. A koktélok cukorszirupos keverékeiről már ne is beszéljünk…
Alapvetően az a baj az alkoholfogyasztással, hogy egy-két ital után általában rémesen megéhezünk, és miután a kontroll érzésünk is csökkent addigra, így kicsi eséllyel fogunk fehérjeshaket inni sovány túrókrémmel… Vagyis egyrészt többet is eszünk, mint amennyit egyébként ennénk, másrészt pedig nem ugyanazokat az ételeket fogyasztjuk ittas állapotban, mint józanul, tudatosan tennénk. Tisztelet a kivételnek. :-)
Ráadásul az alkohol folyadékot von el a szervezetünktől, ami rontja az anyagcserénket, és gátolja a fogyást, plusz szomjassá is tesz. És bizony sokszor összekeverjük a szomjúságot az éhséggel, és akkor is eszünk, ha igazából csak folyadékot kívánunk. Vagyis ha iszunk is, mindenképpen igyunk az alkohol mellé rengeteg vizet, hogy legalább a folyadékot pótoljuk a szervezetünkben!

Szóval nem, sajnos nem igazak az alkoholdiétával kapcsolatos híresztelések, ne akarjatok lefogyni kizárólag alkohol fogyasztásával!!!!

 

Virágh Barbara
táplálkozási tanácsadó
www.thechoice.hu