A húsvéti édességeknek nem kell egészségtelennek lenniük, finomított cukorral vagy tartósítószerrel telve. Íme egy alternatíva, amelyet otthon is könnyen elkészíthetünk.
ELKÉSZÍTÉS
Készítsünk elő 1–2 szilikonformát és egy cseppentőt. Alaposan keverjük össze habverővel a gyümölcslevet, az agar-agar port, a választott édesítőszert (opcionális) és a gyümölcsport (opcionális) egy tálban. Tegyük át egy nagy serpenyőbe, és forraljuk fel. Csökkentsük a hőt, és gyakori kevergetés mellett pároljuk 5 percig. Ez fontos az agar-agar aktiválásához. A csepegtető segítségével töltsük a keveréket a szilikonformákba. Hagyjuk szobahőmérsékleten dermedni legalább 30 percig.
Érdekes módon készíthetünk felnőtt vagy sós gumicukrokat is ezzel a recepttel. Gyümölcslé helyett használjunk kávét, zöldséglevet, kombucha- vagy savanyúkáposzta-levet, ilyenkor az édesítőt mellőzzük, gyümölcspor helyett pedig ízes fűszereket, teakeveréket adjunk hozzá.
A receptet Horváth Judit, Fermentált Konyha társszerző, receptkönyvíró készítette.
Facebook: Judit’s Play & Patisserie