Szakmai partnerünk, Virágh Barbara fantasztikus, egészséges tiramisu receptjét hoztuk el Nektek!
Hozzávalók:
A piskótához:
- 3 tojás
- 25 g zabliszt
- 25 g kókuszliszt
- ertitrit, stevia ízlés szerint
- csipet szódabikarbóna
A tiramisu többi részéhez:
- 3 tojás
- 250 g light mascarpone
- vanília aroma
- rumaroma
- stevia, eritrit édesíteni
- 1 dl feketekávé
- 2 ek. natúr kakaó
Elkészítése:
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a sárgájához adjuk a liszteket és az édesítőt, a fehérjét pedig habbá verjük a szódabikarbónával. Ha a sárgájás massza túl sűrű, egy kis növényi tej mehet hozzá, de folyós ne legyen. Ezután több adagban a sárgájás részhez keverjük a fehérjehabot és óvatosan összekeverjük. Szilikonos kis formába tesszük (én koszorú formát használtam most), és kb. 20 percig sütjük. Amikor megsült, megvárjuk, hogy kihűljön és kisebb darabokra vágjuk a piskótát. Szerintem kb. 2 cm-nél ne legyenek hosszabbak, nagyobbak, hogy átjárja a kávé….
Közben a krémhez szintén szétválasztjuk a tojásokat, a mascarponét összekeverjük a sárgájával, az édesítővel, rummal, vaníliával. A fehérjét habbá verjük, majd ezt a két részt itt is óvatos mozdulatokkal összekeverjük.
A piskótadarabokat megáztatjuk a kávéban, majd a felét egy tál aljába tesszük, mehet rá a mascarponés krém fele, majd leszórjuk kakaóval, majd megint jöhet a piskóta, majd a krém másik fele, és ismét kakaó a tetejére.
Egy éjszakára tegyük hűtőbe, másnapra istenien összeállnak az ízek és az állag is.
Amúgy a piskóta helyett /vagy vegyesen használhatunk cukormentes-teljeskiőrlésű kekszet is, és akkor azt áztatjuk a kávéba, és azt tesszük a krémes rétegek közé.
Ez kb. 6 adagnyi mennyiséghez való, egy kb. 20 cm átmérőjű tálba tettem bele.