Skip to content

Élelmiszercímkék: törvényi előírások

2016. december 13-ától minden előrecsomagolt élelmiszeren szerepelnie kell a tápértékjelölésnek, amelynek legalább a termék energia-, zsír- és telített zsírsav-, szénhidrát-, cukor-, fehérje- és sótartalmáról tájékoztatást kell adnia, valamint dőlt vagy kiemelt betűtípussal tartalmaznia kell az allergéneket. Nagy vívmánya a rendeletnek, hogy előírja a minimális betűméretet, vagyis biztosítani kívánja az olvashatóságot, mivel a fogyasztók korábban sokszor képtelenek voltak elolvasni a kötelezően feltüntetett információkat.

Kötelező elemek

• az élelmiszer neve
• összetevők
• allergének
• összetevők mennyisége
• nettó mennyiség
• minőségmegőrzési idő
• tárolási, felhasználási feltételek
• felelős élelmiszer-vállalkozás neve és címe
• származási hely
• felhasználási útmutató
• alkoholtartalom 1,2% felett
• tápértékjelölés

Tápértékjelölésnél kötelező elemek

• energia
• zsír /telített zsírsavak
• szénhidrát /cukrok
• fehérje
• só

Önkéntes elemek

• egyszeresen telítetlen zsírsavak
• többszörösen telítetlen zsírsavak
• poliolok
• keményítő
• rost
• bármely, szignifikáns mennyiségben jelenlevő vitamin és ásványi anyag
A csomagolt élelmiszerek tekintetében a hatóságok szigorúan járnak el, az információk jól megtalálhatóak.
De mi történik ha pékségben, kávézóban szeretnénk nem előre csomagolt terméket fogyasztani, és szeretnénk tudni a pontos összetevőt, tápértéket?
Ilyen esetben ugyanis természetesen nem látjuk a felhasznált zsírok fajtáját, az adalékanyagokat, valamint a táplálékallergiások számára fontos összetevőket, mint a glutén, laktóz, fruktóz tartalom.

A vegetáriánusok, vegánok is szeretnének megbizonyosodni, hogy még véletlenül sem esznek állati eredetű összetevőket, ami egy sütemény vagy kenyérféle külsején sajnos nem látszik.

Jó tudni, hogy az élelmiszeripari törvény szerint minden gyártónak és feldolgozónak rendelkeznie kell minden egyes termékéhez gyártmánylappal, melyen minden információ megtalálható. Ezeket kötelesek nyilvánosságra hozni, megmutatni vagy e-mailen, faxon eljuttatni a kérdezőhöz.
Sok esetben nem helyben készül a cukrászdákban, kávézókban a felszolgált finomság, ez esetben meg kell kérdeznünk a gyártó elérhetőségét és nála kell tudakozódjunk.

Egy olyan receptet választottam, melyet gyakran látni a kész ételek polcán, tele adalékanyagokkal, ízfokozókkal, noha az eredeti ugyanolyan hamar elkészül, sokkal ízletesebb és egészségesebb.


 

Huszár Zsuzsanna
táplálkozási szakértő
www.etrendezo.info