Elfeledett új évi fogadalmak

Sokszor van, hogy az ÚJ Év, Új Életet/Életmódot is jelent nekünk. Ilyenkor valahogyan sokkal lelkesebben vágunk bele dolgokba, mint mondjuk február vagy szeptember közepén. Nagy lendülettel indulunk neki és elkezdjük a gondosan valaki által hallott vagy javasolt diétát és nekiindulunk a konditeremnek is vagy megyünk futni a szabadba mindegy hány fok is van.


Miért van az, hogy gyakran megtörik a lelkesedésünk február közepére és elkezdünk visszatérni a korábban megszokott vagy kialakított szokásainkhoz? Így március végére már ugyanúgy táplálkozunk, mint január előtt és ugyanúgy nem megyünk edzeni és mozogni, mint korábban?

Az életmódváltás nem egy instantleves.

A szervezetünk nem úgy működik, hogy amit hosszú éveken keresztül megszokott azt hirtelen pár hét alatt vissza lehet állítani.
Ezen kívül az életmódváltás egy nagyon összetett és szubjektív dolog is, mert mindenkinek teljesen mást jelent. Van, aki esztétikai okokból vág bele, van, aki egészségügyi, van, aki a lelki nehézségeit akarja feldolgozni vele.

Egy-egy szokásunk megváltoztatásához minimum 90 nap rendszeres gyakorlásra van szükségünk. Ezalatt tudjuk kialakítani, elfogadni és begyakorolni az adott új szokást, ami vonatkozhat bármire.


Többet fogok aludni, minden nap rendesen ebédelek majd, minden nap sétálok legalább 30 percet, többet megyek a szüleimhez, nyelvet fogok tanulni vagy választok magamnak egy új hobbit, lecserélem a fehér cukrot és lisztet és a többi…
Ahhoz, hogy az életmódváltásunk ne maradjon abba 4-6 hét után, érdemes naplót is vezetnünk arról, hogy sikerül e minden nap gyakorolni az új szokásunkat és azt is leírhatjuk, hogy hogyan éreztük magunkat aznap tőle? Nehézséget okoz vagy könnyedén megy, fel akarnánk adni, de mitől lendülünk túl rajta, esetleg fontolgatjuk már, hogy még miket szeretnénk változtatni?
Ha tehetjük inkább lassabban haladjunk és 1 hónapban 1 szokásunkon változtassunk egyszerre.
3 hónap kitartás után pedig már azért nem fogjuk feladni, mert olyan látványos lesz a változás akár fizikailag, akár lelkileg, vagy közérzetileg, hogy ebből az erőből merítve nem állunk majd meg és tovább folytatjuk az utunkat egészen addig, amig már jól érezzük magunkat a bőrünkben minden téren.
 


Kutasi Kelly
KELLYS HUNGARY
Health Ambassador
Funkcionális edző