Erdélyben is imádják a nyers élményeket

Ámulatba ejtette Nagyváradot egyedülálló ételkölteményeivel Varga István, Nyers Séf, aki csaknem 50 vendégnek tartott élményvacsorát május 28-án, a város egyik legexkluzívabb helyén a Posticumban.
A főzés és sütés nélkül készülő vegán ételkülönlegességek hazai szakértője Staharóczky Noémi váradi, vegán táplálkozási tanácsadó meghívására érkezett a városba.
Szakmai partnerünk a nagyváradi debütálásra egy különleges menüsorral készült: a résztvevők olyan ízletes és mindenmentes fogásokat kóstolhattak, mint a rózsaborsos mandulasajtkrém, a tökmagos, káposztás kréker, az illatos lenmagkenyér csírákkal, a zöldborsos diófasírt, a szivárvány zöldségspagetti, a kesudiós „füstöltsajtszósz”, és aszaltparadicsomos zöldségragu.
A desszertkínálat ezúttal nyers mákos guba, sóskaramella torta és gyümölcsös „nagyoncsokitorta” volt.  Mivel a fogásokat a glutén– és laktózérzékenyek is fogyaszthatják, rostban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, tápegész vegán ételek, ezért a helyiek részéről hatalmas várakozás előzte meg a vacsorát és nagy örömmel fogadták Varga István első nagyváradi rendezvényét.
[mks_col]
[mks_one_third][/mks_one_third]
[mks_one_third][/mks_one_third]
[mks_one_third][/mks_one_third]
[/mks_col]
A zsúfolásig megtelt teremben sokan ismerősként üdvözölték a séfet, annak ellenére, hogy még nem találkoztak, de figyelemmel követik a Nyers Séf YouTube csatornáját. A vacsora lehetőséget adott a személyes találkozásra és a legtöbb vendég számára egy izgalmas kirándulást jelentette a gasztronómia eme különleges világába.
Voltak olyanok is, akik korábban már részt vettek István más programjain és Magyarországról utaztak át Nagyváradra, azért, hogy ott lehessenek az élményvacsorán, amely ezúttal is fantasztikusan sikerült: mind a vendégek, mind a vendéglátó nagyszerűen érezték magukat.
Noémi a csakamentes.hu kérdésesre elmondta: bízik benne, hogy a vacsoraeste egy országhatárokon átívelő, hosszú távú együttműködés első állomása, hiszen Romániában is egyre nagyobb az igény a természetes, növényi talapú táplálkozásra, ezen belül pedig a nyers ételekre is. Varga István gasztro-hídat alkotott a két ország között!
–    Csodálatos embereket ismerhettem meg, mindenki nagyon lelkes és nyitott volt. Noémi és csapata egyszerűen fantasztikus, megható volt az a szeretet, ahogy ők és a vendégek is fogadtak. Úgy éreztem magam, mintha haza érkeztem volna. Szívembe zártam a Nagyváradi embereket – fogalmazott a vacsora után István, akitől ahogyan már megszokhattuk, az elképesztően finom ételek mellé mindig kapunk valamilyen lelki táplálékot is.
Nagyváradon sem volt ez másként: István egyedi és magával ragadó stílusával megnyitotta a szíveket, emelte a hangulatot és egy csodálatos estét celebrált. A vacsora közben tartott előadásában szó volt magukról a fogásokról, a nyers táplálkozás előnyeiről, a minőségi alapanyagok fontosságáról és elárulta az általa alkotott ételek legfontosabb, titkos összetevőjét is.
[mks_col]
[mks_one_third][/mks_one_third]
[mks_one_third][/mks_one_third]
[mks_one_third][/mks_one_third]
[/mks_col]
– Természetesen fontosak a receptek is, én azonban azt vallom: a legfontosabb az, hogy az adott ételt szeretettel és odafigyeléssel készüljön. Az, hogy milyen hangulatban, érzelmi- és gondolati világgal készítjük az ételt, alapvetően meghatározza a végeredményt – hangsúlyozta István.
Példaként felidézte sokunk emlékét, amikor a nagymama a gyerekkorunkban a kedvencünkkel várt bennünket és már napokkal korábban tervezgetett, készült arra, hogy a kisunokának örömet okozzon.
– Azt szerettem volna megmutatni a vendégeknek, hogy az ilyen típusú odafigyeléstől lesznek még ízletesebbek és még táplálóbbak az ételek.
[mks_col]
[mks_one_half][/mks_one_half]
[mks_one_half][/mks_one_half]
[/mks_col]
A gourmet élményvacsorán valóban megízlelhettük milyen az, amikor nem csak a minőségi alapanyagoktól, a mesteri receptúrától ízletesek és táplálóak az ételek, hanem attól a megfoghatatlan, mégis egyértelműen érezhető extra alapanyagtól, amit szeretetnek hívunk. Varga István évtizedeken át kikísérletezett ételcsodáit ez teszi igazán varázslatossá.
Az emelkedett hangulatú estén egy spontán kerekasztal beszélgetés is kialakult, ahol gasztrofilozófiai gondolatokról, lelkünk és tudatunk táplálásáról is beszélgettünk Istvánnal és szóba került az elmúlt hetekben a testvérvárosban, Debrecenben megvalósult menzareform is.

István a vacsorával nemcsak levette a lábáról Nagyváradot, hanem egyúttal kaput nyitott Erdélyi felé. Bátran kijelenthetjük:  a főzés és sütés nélkül készülő vegán ételek gourmet szakértője nemzetközileg is egyre népszerűbb. Június első hetében „Tündérország” szívében, Csíkszeredán és Marosvásárhelyen tart négynapos ételkészítő workshopot és vacsorát. Hamarosan Felvidékre látogat, nyár közepén pedig Görögországban várja a növényi ételek kedvelőit a Nyers Nyaralásra.
Itthon legközelebb a Csak a Mentes Műhely és Kézműves Piacon is lehet Varga Istvánnal találkozni június 9-én Budapesten a Duna Palotában, ahol a Csak a Mentes többi szakmai partnerével együtt várja az egészségtudatos táplálkozás iránt elhivatott érdeklődőket.