Search
Close this search box.

Felvidéken is hódítanak a gluténmentes nyersvegán ételek

A szlovákiai Csallóközben folytatódott a Nyers Séf nyári gasztronómiai road show-ja. A nagy sikerű Székelyföldi turnét követően Varga István ezúttal Révkomáromban és Dunaszerdahelyen tartott ételkóstolóval egybekötött előadást a tudatos táplálkozásról.
A résztvevők nem csak megkóstolhatták a friss és enzimdús nyers vegán fogásokat, hanem ki is próbálhatták magukat a nyersételek készítésének világában.

Magyarország Nyers Séfje először tartott Szlovákiában workshopot és előadást. Az események életre hívója Hodossy Katalin volt, akinek élete egyik pillanatról a másikra alakult át, miután a Nyers Séf YouTube csatornán meghallgatott egy Istvánnal készült rádióinterjút.
„A kislányomnál megjelent egy olyan táplálkozási probléma, ami miatt édesanyaként szorongtam attól, hogy mit adhatok, mit nem adhatok neki. A táplálkozás nálunk már minden volt, csak nem örömteli. Ahogy István szavait hallgattam az interjúban, amint annak fontosságáról beszélt, hogy szeretettel és odafigyeléssel készüljön az étel, egy benső nyugalom árasztott el és valahogy azonnal feloldódott bennem a korábbi szorongás” – mesélte Kati, akinek saját maga számára is döbbenetes volt a hirtelen jött változás.
Elhatározta, hogy saját magában és a saját konyhájában is megteremteni azt a hozzáállást, ahogy István a testünk táplálásáról gondolkodik.
„Mindenféle előre tervezés nélkül, már másnap be tudtam vezetni azokat a praktikákat, amiket Istvántól hallottam. Azt például, hogy a diót áztatással szabadítsam meg a csersavtól. A turmixolás napi rutinná vált, a kávé eltűnt az életemből. Minden olyan könnyedén ment, egyszerűen csak azért, mert elfogadtam azt, hogy valóban képes vagyok rá, táplálni tudom magamat és családomat és nem mindenféle ételtáblázatok mondják meg, hogy mit adhatok a lányomnak. Az pedig egy plusz adomány, hogy a nyers vegán ételek is tetszenek, sőt úgy tapasztalom, hogy nagyon jó a szervezetem számára, illetve a kislányom táplálkozásába is remekül be tudom illeszteni, pedig rengeteg megkötés van az étrendjében.”

A tapasztalt élményeket követően Kati útra kelt és Dunaszerdahelyről Budapestre látogatott kizárólag azért, hogy a Csak a mentes tavaszi vásáron személyesen is találkozzon Istvánnal. Ennek a találkozónak köszönhetően szültetett meg azóta a szlovákiai Facebook oldal, a Raw Sef.  Kati szívügyének tekinti, hogy István nézeteit, gondolkodásmódját és ételeit hazájában is megismerjék, ezért első körben júliusra két workshopot szervezett.
[mks_col]
[mks_one_half][/mks_one_half]
[mks_one_half][/mks_one_half]
[/mks_col]
A révkomáromi rendezvény az Amaryllis Központban volt, ahol aszaltparadicsomos krémet, bazsalikomos-diós pestot kóstolhattak a résztvevők lenmagkenyérrel és ropogós krékerrel, valamint desszertgolyók is készültek.
[mks_col]
[mks_one_half][/mks_one_half]
[mks_one_half][/mks_one_half]
[/mks_col]
A dunaszerdahelyi Buena Coffee House-ban tartott workshopon inkább az édes ízek kaptak hangsúlyt: nagymama kakója és gyümölcstorta volt a terítéken, egy kis zöldurmix kíséretében. Természetesen itt is minden fogás laktóz- és gluténmentesen, sütés- és főzés nélkül készült.
[mks_col]
[mks_one_half][/mks_one_half]
[mks_one_half][/mks_one_half]
[/mks_col]
A csallóközi gasztro-turnén szakmai partnerünk interjút adott Mészáros Krisztinának, a „Mert nőnek lenni jó” polgári társulás alapítójának, akivel nem csupán a nyers vegán konyha alapjairól beszélgetettek, hanem mélyebb gondolatok is szóba kerültek. A videót az alábbi linken nézhetitek meg.

István meglátogatta a lélek-koordinátor Urbancok Larisát is, aki a Nyers Séf Nyers Kihívása után szabadon, elindította a saját maga raw-vegán kihívását.
„Megrögzött húsevő vagyok, nem szoktam zöldségeket, gyümölcsöket enni, mert nem szeretem őket, de úgy ahogy István receptjei alapján Kati elkészítette, úgy hogy étel kinézetű és étel állagú, így viszont ízlik. Kóstoltam turmixokat, ettem körözöttet, ami sosem látott tehenet és kenyeret, ami nem sült. A szervezetem egyébként meghálálta, hogy kapott valami vitamint, a bőrömön észrevettem, hogy sokkal szebb, tisztább lett” – számolt be a tapasztalatairól Larisa, aki saját maga legnagyobb meglepetésére mindkét csallóközi rendezvényen aktívan részt vett, ahol kiderült, hogy remekül tud „nemfőzni”.
[mks_col]
[mks_one_half][/mks_one_half]
[mks_one_half][/mks_one_half]
[/mks_col]
A Nyers Séf Felvidék Tündérkertje, Kukkónia után egy másik varázslatos helyszínen, a Csokoládé múzeum Rákóczi lovagtermében tartott exkluzív élményvacsorát, de ez már egy következő történet…
Szöveg: Magyarosi Marianna
Fotók: Szegi Szabolcs, magánarchívum