Fermentált mentes krémtúró (nem csak tejérzékenyeknek)

Hozzávalók:

  • 250 g nyers gabonát/álgabonát (quinoa, köles, hajdina) forró vízben alaposan átöblítünk. Az átmosott magokat befőttes üvegbe tesszük, majd felöntőlevet készítünk.
  • 500 ml víz (szűrt vagy forralt, visszahűtött)
  • 10 g só
  • 1 ek reszelt gyömbér
  • 1/2 citrom
  • Kevés méz
  • 1 tk vanília kivonat

A lével felöntjük az üvegben lévő magokat, úgy hogy az üveg tetején pár cm rés maradjon. Az üveget lezárjuk és szobahőmérsékleten erjesztjük 3-5 napig.
A levét leszűrjük, leöblítjük, majd háromszoros mennyiségű tiszta vízben vagy növényi tejben megfőzzük. Amikor puha lett, kihűtjük, majd egy probiotikum kapszula tartalmát hozzákeverjük és 24 órát érleljük (hogy ne legyen túl savanyú). Nádcukorral, mézzel, vaníliával, kevés sóval és a súlya felének megfelelő mennyiségű kókusztejszínnel krémesre turmixoljuk. Gyümölccsel, darabolt keksszel rétegezve tálaljuk.

A receptet Horváth Judit készítette.

 

Fermentált mentes krémtúró Horváth Judit
Fermentált mentes krémtúró Horváth Judit