Fill Good

Hollán Ernő utca. Vegán ”Sport szelet”. Rusztikus pizza római módra. Adalékanyagmentesség. Hazai alapanyagok. Fill Good.

Budapest első vegán kézműves pékségében jártunk.

Már a pékség külseje is nagyon izgalmas, már akkor is feltűnik, amikor  még nem is láthatjuk, hogy milyen különlegességeket lehet itt kapni…

Azt hiszem, hogy látszik rajtunk hogy nem vagyunk egy klasszikus pékség, a dizájn is megkapó, és garantáltan nincs nálunk tucat termék. Vagyis valószínűleg vonzzuk azokat, akik nyitottak az újdonságok felé, és kicsit különlegesebb péksüteményeket keresnek.

És pontosan mik ezek a termékek, miket lehet kapni Nálatok?

Magyar klasszikusokat, egy kis csavarral. Természetesen mindent vegán verzióban, vagyis tejtermék-, hús- és tojásmentesen.
Vannak pogácsáink, például burgonyás-tökmagos, és cukkinis pogácsa, -amiben több a cukkini, mint a liszt!-, valamint télen szokott lenni rozmaringos-sütőtökös és lilakáposztás-diós is. Két fajta kenyerünk van, mindkettő vadkovásszal készül: klasszikus fehér és teljes kiőrlésű rozs. 
Emellett készítünk csokis-kakaós csigát, ami nyers nádcukorral van édesítve. Több vevőnk mondta már, hogy olyan ez a kakaós csiga, mint, amit gyerekkorában evett…
A húgommal Rómában nőttünk fel, és szerettük volna ezt is kicsit belevegyíteni a pékségünkbe, így van egy másik termékkategóriánk, a rusztikus pizza római módra. Ebből több fajta készül, vannak olaszosabb és magyarosabb ízek is a kínálatban. És kitaláltunk még egy termékcsoportot, aminek az a neve, hogy „pékné módra”, mert a húgom férje a pék, így ő lesz nemsokára a pékné, és ő találta ki azt, hogy létező dolgokat péksüteményesít.
Ennek köszönhetően készítünk  hasábburgonyát, tavaszi tekercset, szilvás gombócot, gombás raviolit és Sport szeletet is péksütemény verzióban, ezt is nagyon szeretik a vevők. Sütünk egy csodálatos foszlós kalácsot is, igazából senki nem tudja elképzelni, hogy ezt hogyan lehet tej és tojás nélkül így elkészíteni, mert tényleg teljesen olyan élményt ad vissza, mint gyerekkorom kalácsa, amit kakaóba mártogattam reggelire. Puha, foszlós…

Akkor jól értem, hogy ez egy családi vállalkozás?

Így van. A húgom nagyon szeret és jól is tud főzni, mindent imád, ami gasztronómiával kapcsolatos. Az a fajta ember, aki már ebédkor arra gondol, hogy vacsorára mit fog főzni, karácsonykor pedig arra, hogy mi lesz a húsvéti menü. A párja pedig pékmester.
És mi mást csinálhatna egy főzést-sütést kedvelő hölgy, egy pék és egy kellően nagyszájú ember (ez volnék én), minthogy összeállunk és csinálunk valami hasznosat.

Miért volt fontos számtokra, hogy vegán helyet nyissatok?

Amióta komolyabban foglalkozom állatvédelemmel és a veganizmussal, olyat szerettem volna csinálni, ami nem csak munkát ad, hanem segíti is ezt a témát.
A húgomnak is erőteljesen etikai motivációja van, a barátja pedig nem volt se vegetáriánus, se vegán, amikor megismerte a húgomat, de igen hamar az lett ő is. Tehát mind a hárman etikai okokból vegánok vagyunk, és egyértelmű volt, hogy ez a hely is ilyen szellemiségben működik majd.

És ez azt jelenti, hogy elsősorban vegán vásárlóitok vannak?

Nem  feltétlenül. Ugyan ma már a vegánság, a veganizmus elérte a mainstreem ingerküszöbét is, de azért még messze nincs teljesen elfogadva, még sokakban vannak előítéletek, ezért mi nem is hangsúlyozzuk annyira, hogy ez egy kifejezetten vegán hely, mert nem akartuk, hogy olyasmit gondoljanak rólunk, ami nem valós. Így az itt lakó 80 éves néni is, aki csak azt látja, hogy gyönyörű kalácsunk van a kirakatban, megáll, és szívesen megveszi, és szereti.
De egyébként a vegánok általában tudnak rólunk, magyar és nemzetközi szinten is, vagyis külföldi vendégeink is vannak bőven, plusz olyanok is, akik valamilyen ételallergiában szenvednek, hiszen őket is ki tudjuk szolgálni.

Ez azt jelenti, hogy vannak akár gluténmentes termékeitek is?

Így van. Van háromféle gluténmentes pizzánk, egy nudli névre hallgató szendvicskenyér, valamint egy édes süti, aminek almás gomb a neve, ő szintén glutén hozzáadása nélkül készült. A péksütemények között van élesztőmentes, és van néhány teljes kiőrlésű termékünk is, például a kakaós csigából is van egy ilyen verzió.
Egyébként az összes italunk, gyümölcslevünk bio, és ezek között vannak cukormentesek is, csak a bio energiaital nádcukros. A süteményeket, édességeket nyers nádcukorral édesítjük, de gondolkozunk már természetes-energiamentes édesítőszer használatán is. Igazából csak azért félünk tőle kicsit, mert nem szeretnénk, ha az ízek rovására menne.

Az egyértelműen látszik, hogy ez igazi szívügyed, és valószínűleg hihetetlen energia van benne…Mi a legfontosabb számodra a pékséggel kapcsolatosan?

Mi elsősorban azt szerettük volna elérni, hogy megmutassuk, hogy lehet úgy is nagyon finom dolgokat csinálni, hogy nem bántunk senkit és nem ártunk senkinek. Úgy szoktam fogalmazni, hogy kegyetlenségmentesen készülnek ezek a termékek. De nem csak az állatokra, az embertársainkra és a környezetünkre is odafigyelünk, így ahol csak van rá mód, hazai – és lehetőség szerint bio – alapanyagokkal dolgozunk. Ez nekem így kerek, és így tudom hitelesen képviselni.
 

 
Cím: Budapest, Hollán Ernő u. 3
Telefon: +36 30 644 9275
Facebook: fillgoodvegan