Skip to content

Florentin

Hozzávalók:

  • 50 g vaj vagy margarin
  • 100 g cukor
  • 40 g növényi tej
  • 50 g agavé szirup vagy mész
  • 80 g liszt (zab)
  • 60 g mogyoró vagy mandulaliszt
  • 60 g citronat apróra vágva
  • 60 g dió apróra vágva

Mézeskalács, linzer, diós kifli és puszedli … a karácsony elképzelhetetlen ezek nélkül az ínycsiklandó és ellenállhatatlan aprósütemények nélkül. Azonban ha valami újat, valami mást akarunk kipróbálni, körülnézhetünk a világban, és megkóstolhatjuk más kultúrák hagyományos ünnepi ízeit, desszertjeit. Finomak, édesek, omlósak és sokáig elállnak, melyekkel már az ádventi hetekben elkezdhetjük az ünnepi készülődést, mert dobozba zárva egészen biztosan frissek maradnak karácsonyig.

Florentin

Ezek a hagyományos sütemények különösen népszerűek Európa országaiban, és bár eredetükről nem lehet biztosat tudni, a sütiket valószínűleg Franciaországban vagy Olaszországban találták ki a 17. század végén. Diófélékből (leggyakrabban mandulából és mogyoróból), cukorból, cukrozott cseresznyéből vagy gyümölcsökből, mézből és vajból készülnek, míg a csokoládét gyakran használják bevonatként az alján. A csokoládébevonatnak köszönhetően elegáns és ünnepi, a karácsonyi szezonban gyakran készítik el.

A vajat, a cukrot, a tejet és a szirupot vagy mézet összemelegítjük és közepes lángon,kevergetés mellett addig főzzük, míg a cukor el nem olvad. Még egy percig forraljuk, majd levesszük a tűzről, és beletesszük a többi hozzávalót. Addig keverjük, amíg egynemű tésztát kapunk, majd végül sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat teszünk és ezeket kör alakúra terítjük vagy félretesszük, és addig várunk, míg annyira ki nem hűl, hogy kézzel könnyedén formázhatjuk.
180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni (közben megkeményedik és ropogósabb less). Ha szeretnénk, a kihűlt süteményeket az alsó felükkel olvasztott csokiba mártjuk.

A receptet Horváth Judit készítette.

 

Florentin - Horváth Judit receptje alapján