Funkcionális képességek a mindennapokban – A gyorsaság

Korábbi cikkeinkben körbejártuk, hogy a funkcionális edzés arra hivatott, hogy az életünkben előforduló mozgásokra készítsen fel minket. Azt is megtudhattuk, hogy milyen hatással van a funkcionális edzés a különböző képességeink fejlődésére. Itt az ideje, hogy közelebbről is megismerkedjünk az egyes képességeinkkel, ezúttal a gyorsaság fogalmával, mely nem csupán fizikailag, de mentálisan is jó hatással van ránk.


A gyorsaság az a képesség, mellyel az adott feltételek mellett képesek vagyunk a mozgások lehető legnagyobb sebességgel történő végrehajtására. Állapotunk főleg az idegfolyamatok minőségétől és a mozgásban érintett izmok összehúzódási és ellazulási képességétől függ. A gyorsaságnak is megvannak a különböző típusai, hiszen más, ha nyugalomból váltunk át gyors mozgásba, vagy csak helyzetet változtatunk, esetleg egyetlen mozdulatot hajtunk végre – így lehetséges az, hogy lehet valaki kiváló, gyors vívó, de lassú rövidtávfutó, hiába mindkettő gyorsaság kérdése.
Egyfajta gyorsaságot azonban mindenképp kiemelnék, méghozzá a helyzetmegoldás gyorsaságát, melynek a hétköznapokban vesszük nagy hasznát. A motorikus gyorsaság fejlesztése ugyanis közvetlen hatással bír a választások, döntések meghozatalának sebességére.

Ebben nagyon hasznosak lehetnek számunkra a plyometrikus gyakorlatok – de mik is azok?

Röviden, szakszerűen fogalmazva az izmok természetes összehúzódás-megnyúlás ciklusát használják ki. Fejlesztik az izmok rugalmasságát, az ideg-izom összeköttetéseket – az idegrendszerünk szoros összeköttetésben dolgozik az izomzatunkkal, így együtt is fejlődnek. Ennek köszönhető az eredmény is, mely nem csak az edzéseink során, de a mindennapi életünkben is gyorsan megmutatkozik majd!

A plyometrikus gyakorlatok során gyors, dinamikus mozdulatokat végzünk, amelyek gyors és erőteljes izommunkát igényelnek, ezért csak megfelelő alapedzettségre építve van értelme alkalmazni őket. Javasolt legalább 6 hét hagyományos erősítő edzés (általános erősítés, coreizmok fejlesztése, állóképességi edzés) mielőtt nekikezdünk, mert máskülönben nagyon magas a sérülés veszélye.
Az edzéstervben érdemes a plyometrikus edzést a legnehezebb edzésnap után beiktatni, és elegendő heti egy alkalommal végezni. Hatékony eszköz lehet az edzéseinkhez a plyo boksz, melyet rendkívül kreatívan és sokoldalúan hasznosíthatunk. Létezik belőle nagyobb és kisebb méretű változat is, ami remekül kiszolgálja az egyén éppen aktuális fittségi szintjének megfelelő gyakorlatokat.

A gyorsaságunk fejlesztése során mindenképpen be kell tartani pár alapelvet annak érdekében, hogy hatékonyan fejlődjünk, és közben elkerüljük a sérüléseket:
  • egyszerűbb gyakorlatokkal kezdjünk, később jöhetnek a bonyolultabbak
  • a feladat legyen szinkronban a technikai tudásunkkal és erőállapotunkkal
  • soha ne korlátozzuk a végrehajtás sebességét
  • a gyakorlat csak olyan időtartamú legyen, hogy a fáradás ne csökkentse a végrehajtás gyorsaságát
  • tartsunk pihenőt a gyakorlatok között, hiszen nem csupán az izmainknak, de az idegrendszerünknek is szüksége van rá!
  • mindig kellően bemelegített és laza izomzattal fejlesszünk gyorsaságot, sohasem közvetlenül erőfejlesztés után
  • a gyorsaságfejlesztő gyakorlatok az ismétlésekre épülnek, melyeket azonos körülmények között hajtsunk végre
  • a gyorsaság az időskor előtt minden életkorban fejleszthető, azonban tudatosítanunk kell, hogy minél idősebb korban kezdjük meg a gyakorlatokat, annál kevesebb fejlődésre van lehetőségünk

Igyekeztem nagyon röviden és összeszedetten bemutatni Nektek, hogy miben rejlik a gyorsaság lényege, valamint hogyan és miért érdemes ezzel a képességünkkel is foglalkozni. Bízom benne, hogy meghoztam a kedveteket a mozgáshoz, akár a plyometrikus tréninghez is ☺
 


Kutasi Kelly
KELLYS HUNGARY
Health Ambassador
Funkcionális edző