Skip to content

Funkcionális képességek a mindennapokban – Az állóképesség

Előző cikkeinkban körbejártuk, hogy a funkcionális edzés arra hivatott, hogy az életünkben előforduló mozgásokra készítsen fel minket. Azt is megtudhattuk, hogy milyen hatással van a funkcionális edzés a különböző képességeink fejlődésére. Itt az ideje, hogy közelebbről is megismerkedjünk az egyes képességeinkkel, ezúttal az állóképesség fogalmával, illetve a fejlesztésében rejlő lehetőségekkel.

Az állóképesség a szervezet azon képessége, amely a nagymértékű fizikai terheléshez szükséges energiákat rövidebb vagy hosszabb időn át biztosítja.
Fejlesztése az életünkben úgy mutatkozik meg, hogy fizikailag jobban bírjuk teljesíteni a napjainkat, kevésbé fáradunk el és hosszabb ideig tudunk aktívak maradni. Több kedvünk lesz egy rögtönzött kiránduláshoz vagy egy nagytakarításhoz is, esetleg a gyerekek után szaladgálni.
Széleskörű lehetőségeket rejt magában az állóképességünk növelése, számos területen nyújt segítséget az életünkben. Maga az állóképesség fogalma rendkívül sok mindent foglal magába, az egyszerűség kedvéért érdemes különválasztanunk bizonyos területeket:

  • Aerob állóképesség: Alacsonyabb intenzitású, hosszú távú tevékenységeknél játszik szerepet, ahol a működő izmok oxigénszükségletét kellőképpen fedezi a légzés által felvett mennyiség. A kellemes tempójú séta, gyaloglás, vagy egy könnyedebb alakformáló óra, ahol alacsony pulzuson dolgoztatjuk az izmokat, tökéletes példája lehet ennek.
  • Anaerob állóképesség: Magasabb intenzitású, így a rendelkezésre álló oxigén nem fedezi az izom sejtjeinek oxigénszükségletét. Alternatív energianyerésre van szükség, ennek eredménye a tejsav, amely az izomláz okozója. Az életünkben ezt egy gyorsabb tempójú futás, vagy egy funkcionális edzés, cross training is előidézheti.
  • Gyorsasági állóképesség: Rövidtávú, gyors, intenzív izommunka rövid ideig való fenntartását teszi lehetővé. Ide inkább egy váltakozó tempójú futás tartozik, vagy egy önfeledt labdajáték.
  • Erő-állóképesség: Nagy ellenállással szemben végzett tevékenység intenzitását tartja fenn. Ezt a négyütemű fekvőtámaszoktól kezdve, a közkedvelt plank-gyakorlatokon át, a szabad súlyos erősítő elemek elvégzéséig számos tevékenységgel fejleszthetjük, de a kerti munka, a gyerekek emelgetése és hordozása is okozhat ilyen jellegű terhelést.

A rendszeresen végzett, viszonylag alacsony erősségű mozgásfajták széles körben elterjedtek szerte a világon. Ez nem meglepő, hiszen az egészségmegőrzés céljából az érrendszerünkre is ható kardió jellegű mozgások az egész szervezetre jótékony hatással vannak. Amellett, hogy fejlesztik a mozgásban szereplő izmokat, növelik a légző-, a keringési-, valamint hormonális rendszer működésének hatékonyságát, fokozzák a szervezet ellenállóképességét, jelentősen csökkentik a testsúlyt és a lélekre is pozitívan hatnak.
Az állóképesség fejlesztése kisgyermekkortól késő öregkorig tarthat, mivel nem igényli a mozgásrendszer túlzott kihasználását, könnyen elsajátítható. Ezeket a tevékenységeket bárki, bárhol és bármikor végezheti. Nem igényelnek különösebb előképzettséget vagy eszközt, csak neki kell állni és csinálni! J
Hasznos tipp: érdemes mindennap legalább 6 000 lépést megtenni, és heti 2-3x állóképességfejlesztő sportmozgást végezni, akár alacsony pulzusszámmal is. Ha tudatosabban szeretnénk végezni az edzéseinket, pulzusmérő órával még pontosabb képet kaphatunk az egészségi állapotunkról, és az edzés alatti terheltségünkről.
 


Kutasi Kelly
KELLYS HUNGARY
Health Ambassador
Funkcionális edző