Gelarto Bistro

Érzem a felelősségét annak, hogy minden mozzanatommal kiveszem a részem az élet körforgásából. Folyamatos hálaérzet van bennem azért, hogy több, mint tíz éve foglalkozhatok azzal, hogy valamilyen formában ételt adok embereknek és igyekszem ezt a munkát mindig növekvő alázattal és tisztelettel végezni. Csodálatos érzés, hogy kezd kialakulni a Gelarto Bistroban egy olyan magyar törzsközönségünk, akik hasonló az élet és ételszemléletünk, nagyon szeretik az étlapunkat, az ebédmenünket, és külföldiek is egyre többen jönnek hozzánk célzottan a vegán kínálat miatt.

– Interjú Süle Barával, a Gelarto Bistro szakmai vezetőjével

Ugye a Gelarto első sorban a rózsa alakú, isteni finom fagylaltokról híres. Viszont itt van a Gelarto Bistro a Sas utcában, ahol a fagylaltok mellett a legkülönbözőbb vegán ételek várják a vendégeket. Hogyan alakult ki, hogy az egészségesebb, tudatosabb irányt választjátok?

A Gelarto Bistro korábbi konyháját sem lehet hagyományosnak mondani. Izgalmas és különlegesen finom sós fagylaltok, fagylalttálak alkották a menüt, a klasszikus, édes rózsafagyik mellett. Én kicsit több, mint egy éve csatlakoztam a csapathoz. Nagyon magával ragadott az itteni hozzáállás a minőséghez és a vendéglátáshoz. Beálltam a konyhára és rövid időn belül szívügyem lett, hogy minden itt kínált termék minősége méltó legyen a fagylaltokéhoz. Ehhez teljesen szabad kezet kaptam, és mostanra egy szuper csapat dolgozik azon, hogy kizárólag növényi alapanyagokból olyan teljes értékű ételeket adhassunk a hozzánk látogatóknak, amilyennel máshol még nem találkoztak.

Te hogy kerültél közelebbi kapcsolatba a vegán konyhával?

Bár ez sokáig az édességekben öltött formát, én az alapanyagok transzformációját szerettem meg ebben az egészben, és legfőképp azt, hogy milyen örömöt lehet okozni az ételkészítéssel az embereknek. Mivel az élet tisztelete alapvető vezérfonál számomra, egyszer csak azt vettem észre, hogy csak növényi alapanyagokkal tudok jó szívvel dolgozni, így realizáltam, hogy nyakig benne vagyok a vegán konyhában, és, hogy jobban élvezem az étellel való foglalkozást, mint valaha.

És a receptek mindegyike a Tiéd?

Igen, mindig saját receptek alapján dolgozom, és ami fontos, hogy alapanyagközpontú, amit csinálok. Nagy öröm számomra a konyhai csapatunk. Szeretem, hogy adott irányelvek mentén saját kreativitásukat és ízvilágukat is bele tudják csempészni az ételekbe. A napi menü kitalálása az ő feladatuk, és olyan ételek kerülnek ki a kezeik közül nap, mint nap, hogy eszembe se jutna máshol ebédelni. Mindig izgatottan várom, hogy megkóstolhassam az újabb és újabb étkeket.
Kizárólag minőségi, természetes dolgokból készítünk mindent. Van egy termelőcsapat, akikkel együtt dolgozunk, tőlük vesszük a friss zöldségeket, és igyekszünk minél több mindent azokból elkészíteni.
Nem vagyok híve a helyettesítősdinek, ha valóban elkezded megismerni azt a világot, amit a növények adnak, akkor semmi szükség arra, hogy helyettesíts bármit is, ez a végtelen lehetőségek tárháza. Vagyis csak jól kell ismerni az alapanyagokat, természetük szerint használni és kombinálni őket, és akkor tényleg bármi elkészíthető.

És honnan kapod az ihletet? Egyre több minden elérhető már ezen a területen is, sokszor csak kapkodjuk a fejünket a sok új, ismeretlen alapanyag láttán…

Tulajdonképpen egy végtelen ötlettár van a fejemben, és igazából az a nehéz, hogy ezeket leszűkítsem, és kiválasszak valamit, és eldöntsem, hogy akkor most egy ideig ez lesz az étlapon. Számomra ez az egyik legnehezebb része a folyamatnak. Olyan is van, hogy máshol főzök valamit, és annak az ételnek az egyik része úgy sikerül, hogy tudom, hogy azt majd egyszer használni fogom egy receptemnél. Vagyis mire egy-egy étel összeáll, hosszabb folyamat, sok minden alakítja útközben.

Milyen ételek kaphatóak most nálatok?

Vannak salátáink, szendvicseink és mezzék, vagyis krémek, mint például a sült hagymás-majorannás vörösbabkrém, a mentás-petrezselymes zöldborsókrém vagy a diós-gránátalmás sült paprikakrém. Ezek mellett reggeliket is kínálunk, amiket egész nap lehet kérni. Az étlapunk hamarosan új oldallal bővül, amin a vegán és gluténmentes desszertjeinket mutatjuk be. Külön öröm számomra, hogy az állati eredetű alapanyagokon kívül a búzaliszt, a fehércukor és a finomított olaj is kikerült a konyhánkról.
  

És itt is kapható ugye a híres rózsa alakú fagylalt…

Igen, így van. Abban egyébként biztos vagyok, hogy ennél jobb fagyikat nem lehet készíteni. Igazán minőségi alapanyagokat használnak, emellett betartják a hagyományos technikákat és egy nagyon nyitott, innovatív hozzáállással vegyítik, vagyis tényleg fizikailag képtelenség ennél jobb fagyikat csinálni.
Egyébként a konyha száz százalékban vegán, a fagyijainknak pedig a nagyon nagy része az.

Mivel édesítetek?

A konyhán többnyire kókuszcukrot használunk, és kevés esetben rizsszirupot, illetve néhány süteményünkbe eritritet, hogy teljesen cukormentes desszertek is legyenek a kínálatunkban. Az ételeink nagy részéhez nem használunk hozzáadott édesítőt, esetenként a datolya és a speciális módon feldolgozott gyümölcsök és zöldségek adnak izgalmas, édes árnyalatot az adott fogásnak.

Elképesztő elhivatottság van benned. Ez inkább a gasztronómiának, a vegánságnak, vagy az egészségtudatosságnak szól?

Ez inkább annak szól, hogy érzem a felelősségét annak, hogy minden mozzanatommal kiveszem a részem az élet körforgásából. Folyamatos hálaérzet van bennem azért, hogy több mint tíz éve foglalkozhatok azzal, hogy valamilyen formában ételt adok embereknek és igyekszem ezt a munkát mindig növekvő alázattal és tisztelettel végezni. Csodálatos érzés, hogy kezd kialakulni a Gelarto Bistroban egy olyan magyar törzsközönségünk, akikkel hasonló az élet- és ételszemléletünk, nagyon szeretik az étlapunkat, az ebédmenünket, és külföldiek is egyre többen jönnek hozzánk célzottan a vegán kínálat miatt.
Van egy bárki által észrevehető tendencia az elmúlt időben a gasztronómia élhetőbb és fenntarthatóbb irányba mozdulásával kapcsolatban, mind a vendéglátás, mind a termékkínálat terén. Nem is látok más utat, mint ennek a növekedését, és nagyon boldoggá tesz a tudat, hogy mi ebből teljes szívvel és elkötelezettséggel kivesszük a részünket.

 
Cím: Budapest, Sas utca 11.
Telefon: +36 70 934 8836
Email: hello@gelartorosa.com
Weboldal: www.gelartorosa.com/hu
Facebook: www.facebook.com/Gelartobistro
Instagram: www.instagram.com/gelartobistro