Glutén- és tejmentes madeleine

Hozzávalók:

(kb. 20–22 darabhoz)

  • 3 db M-es tojás
  • 130 g cukor
  • 100 g olvasztott növényi vajalternatíva
  • 60 g növényi ital (pl. kókusz)
  • 6 g vaníliaaroma
  • 6 g narancsaroma vagy narancspaszta
  • 200 g it’s us eva’s self raising flour (önkelesztő lisztkeverék)

 

Díszítéshez:

  • 100 g csokicsepp

ELKÉSZÍTÉS

  • A madeleine-formát tegyük a fagyasztóba 15–20 percre.
  • A tojást a cukorral keverjük fehéredésig, de ne habosítsuk túl. Adjuk hozzá az olvasztott vajalternatívát és a növényi italt.
  • Keverés után mehet bele a vanília és a narancsaroma, majd szitáljuk hozzá a lisztkeveréket.
  • Dolgozzuk simára, csomómentesre.
  • Töltsük habzsákba, és pihentessük rövid ideig, amíg a sütő előmelegszik.
  • A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra (hőlégkeverésen).
  • A hideg formát töltsük meg a masszával kb. ¾-ig. Ízlés szerint szórhatunk rá csokicseppet.
  • Süssük 10–12 percig, amíg szépen megemelkedik és enyhén aranybarna lesz.
  • A kész madeleine-t hagyjuk néhány percig a formában pihenni, majd rácsra szedjük.
  • A formát mossuk el, a csokicseppet olvasszuk meg. A forma aljába tegyünk 1–1 teáskanál olvasztott csokit, vékonyan oszlassuk el, majd nyomjuk bele a kihűlt madeleine-eket. Hűtőben vagy hűvös helyen hagyjuk megdermedni.
  • Amint a csokoládé megszilárdult, már tálalhatjuk is.

 

Tippek

  • A forma előhűtése segít, hogy sütés után szebb legyen a jellegzetes bordázat.
  • A tojást a cukorral ne keverjük túl habosra, mert sütés közben buborékos lesz a tészta.
  • A narancs helyett használhatunk más aromát vagy pasztát; a lisztkeverék egy része kakaóporra is cserélhető.
  • Tescoma szilikon formával dolgoztam, amelyben egyszerre 20 db süthető.
  • A tésztából egy kevés marad – ez készülhet tallérnak is: kanalazzuk sütőpapírra, süssük meg, majd lekvárral, csokiba mártva tálalhatjuk.

 

A receptet Kohári Éva, a Gluténmentes Íz-lik alapítója készítette.

Facebook: Gluténmentes Íz-lik

Glutén- és tejmentes madeleine - Kohári Évi receptje
Glutén- és tejmentes madeleine - Kohári Évi receptje