Search
Close this search box.

Gluténmentes pékség kompromisszumok nélkül

Végleg leszámolhatunk azzal a tévhittel, miszerint a gluténmentes péksütemények koncepciója egyben lemondást és kompromisszumot is jelent. Legalábbis az újonnan megnyílt Tibidabo Gluténmentes Pékség szerint biztosan. 


A zöld-fehér színekben pompázó Rákóczi úti pékség nem véletlenül kapta Barcelona legmagasabb pontjáról a nevét, hiszen a mögötte megbújó gondolat – az ötlet, hogy „mentes kivitelben” is lehet jókat enni – egy barcelonai utazás alkalmával született meg. A Tibidabo filozófiája olyan ötletgazdától származik, aki maga is érintett az ételérzékenység kérdésében, így pontosan tudja, milyen kihívásokkal jár az, ha valaki ételintolerancia, vagy allergia következtében nem fogyaszthatja az addig megszokott és szeretett ételeket.
Nyakas Erik elképzelése sokat formálódott az évek folyamán, decemberre pedig Gallo Ivánnal, a péktermékek kifejlesztőjével karöltve Budapest belvárosában végre testet öltött. A Tibidabo Gluténmentes Pékség elsősorban azért jött létre, hogy azoknak se kelljen lemondani a finom péksütemények örömeiről, akik valamilyen ételérzékenységben szenvednek, de persze tárt karokkal várják azokat is, akik egyszerűen csak szeretnének tudatosabban táplálkozni.

Gazdag tápanyagtartalom

A cél az volt, hogy olyan gazdag és kiegyensúlyozott tápanyagártalmú termékek kerüljenek a kínálatba, amelyek ízvilágukat tekintve a hagyományos péksüteményeket idézik. Ennek megfelelően az üzletben kapható finomságok amellett, hogy mind egytől-egyig gluténmentesek, még szénhidrátcsökkentettek is, ráadásul – a gluténmentes piactól nem megszokott módon – rizst, kukoricát, ezek keményítőit, szóját, valamint ipari adalékanyagokat sem tartalmaznak. A pékségben egyéb ételérzékenységekről sem feledkeztek meg, széles a választék tojás-, élesztő-, laktóz- és tejmentes termékekből is: vegán sajtok, növényi joghurtok, tejmentes krémdesszertek, édes sütemények, szendvicsek, és mindenféle mentes alapanyag hada várja, hogy megkóstoljuk őket.

Ha elbizonytalanodnánk, akkor sem kell kétségbe esnünk, hiszen az eladók készséggel adnak felvilágosítást arról, hogy a polcokon sorakozó termékek milyen összetevőkből készültek, illetve milyen érzékenységhez passzolnak a legjobban.

Ami az összetételt illeti – mint azt Gallo Ivántól, a gyártásért felelős termékfejlesztő mérnöktől megtudhattuk – a pékáruk előállítása során saját lisztkeverékekkel dolgoznak, melyek olyan organikus alapanyagokból állnak össze, mint a hajdina, vagy a köles, míg a glutén nyújtotta képlékenységet többek között tápióka, útifű maghéj, illetve bambuszrost liszttel pótolják.

Sokszínű kínálat

A kézzel készített termékek sorában kenyerek, finom pékáruk, illetve édes és sós péksütemények széles választékából csemegézhetünk, a palettán például olyan különlegességek is megtalálhatóak, mint a chia magos kenyér, vagy a saját készítésű gluténmentes prézli.  A kínálat persze folyamatosan bővül a vásárlói visszajelzések alapján, a fejlesztések folyamatosak, hiszen a cél az, hogy a Rákóczi úti pékségen kívül a Tibidabo Péküzem más vendéglátóhelyeket is ellásson friss gluténmentes áruval. Mint mondják, bár a kapacitásaik kimeríthetőek, várhatóan számos üzletet képesek lesznek majd kiszolgálni. Nyakas Erik hozzátette:

 „Számunkra ez nem csupán egy munka, személyes szívügyük, hogy olyan termékek szülessenek, amelyek ízre és tápértékeket tekintve is kielégítik a jó minőségű glutén- és tejmentes élelmiszerek iránt egyre növekvő igényeket. Mi ezért dolgozunk minden nap!”

 
Kapcsolat: facebook.com/tibidabopekseg 
Címünk: 1088. Budapest Rákóczi út 11.