Gluténmentességről gyerekeknek

Korda Zsuzsa - Gluténmentességről gyerekeknek

A Csak a Mentes Magazin anno célul tűzte ki, hogy receptekkel, ételekkel, termékekkel, ötletekkel segítse azokat, akik valamilyen érzékenységben szenvednek. És nem vagyunk ezzel egyedül, sokan gondolkoznak hasonlóan, és próbálnak segíteni, hogy az ételérzékenyek is élvezhessék azokat az ízeket, amelyeket a társaik. Sajnos manapság egyre több gyereket is érint ez a probléma. Nekik viszont – a felnőttekkel ellentétben – sokkal nehezebb megmagyarázni, hogy miért nem ehetnek bizonyos dolgokat, legyen az kenyér vagy éppen egy születésnapi torta. Ezzel küzdött néhány évvel ezelőtt Korda Zsuzsanna kisfia is, amikor körvonalazódott Zsuzsannában a Gluténmentes könyv megírásának ötlete.

„Hogyha rosszul étkezem / fáj a gyomrom rémesen / diétázom rendesen / azzal kiengesztelem.”

A könyv a Mentes Könyvek sorozat első része, amelynek elsődleges célcsoportja a 2–8 éves korosztály. Nagy segítséget nyújt a gyermekeknek abban, hogy megértsék, feldolgozzák és elfogadják ezt a problémát.

Ráadásul négy izgalmas részre tagolható, amelyben mindenki találhat a saját számára érdekes írásokat. Az első részben olyan versek kaptak helyet, melyek fő témája a gluténérzékenység. A következő egységben egy prózavers található, ami Tomi és a torta esetét mutatja be egy szülinapi partin. A harmadik részben találós kérdéseket olvashatunk, a megoldás minden esetben egy-egy gluténmentes nassolnivaló. Az utolsó fejezet ismeretterjesztő céllal jött létre, hogy a gyermekek már ilyen fiatalon megismerjék a számukra fogyasztható ételeket, azok jelölését és a diétahiba negatív következményeit.

Mindenképpen hiánypótló alkotás, ami nem csupán az érzékenyek, hanem egészséges társaik számára is érthetőbbé teszi ezen betegség feldolgozását, elfogadását. A könyv jelenleg kapható a Libri és a Líra könyvhálózatokban, illetve kedvezményesen a kiadótól is megrendelhető: proglobalkiado@gmail.com. Már készül a sorozat következő része, ami a tejmentes étkezéshez nyújt majd segítséget.

Korda Zsuzsa - Gluténmentességről gyerekeknek