Hagyj nyomot 2021-ben! Zárd le 2020-at és készülj fel 2021-re.


Amikor 2019 december 31-én 23:59: 59-kor elkezdtük kimondani, hogy BOLDOG ÚJ ÉVET, nem igazán erre gondoltunk szerintem. Érdekes év lett ez az idei. Minden szempontból. Érdekes, mert még sohasem voltunk ilyen helyzetben. Bár lehet, hogy az érdekes nem elég kifejező szó. Nem igazán fejezi ki azt a hatalmas érzelmi- cunamit, amit átéltünk ez alatt a csaknem 11 hónap alatt. De mégis akkor milyen egyetlen szóban lehetne összefoglalni azt, ami történt velünk?
Borzalmas, elkeserítő, idegtépő, kiábrándító, mocskos, szövevényes….. de már fél év távlatából nézve sem látjuk annyira rossznak a tavaszunkat. Mi lesz mondjuk 1- vagy 5 év múlva? Igen, be voltunk zárva, igen, minden a feje tetejére állt. Elvitathatatlan, hogy sok ember utcára került, összeomlott mind lelkileg, mind egzisztenciálisan. De! Mert mindig van de. És ez most nem hurrá optimizmus. Nem akarom bagatellizálni, vagy meg nem történtté tenni a helyzetet, vagy kiiktatni minden szörnyűséget, ami történt. De ahogy van fekete, van fehér is. Az éremnek is két oldala van.
Érdemes mindkét oldalt megfigyelni és kielemezni.

De! Nagyon sok jó is kisült belőle végül. Az, amit muszájból, erővel tartottunk fenn, ami annyi energiának vitte el, hogy majd’ bele gebedtünk, de nem adott vissza semmit, azt elmosta ez a cumani. Legyen az egy kényszervállalkozás, ami egyébként is épphogy működött és inkább a pénzt vitte, mint bevételt hozott, vagy egy kapcsolat, amit már nem a szerelem, vagy egymás kölcsönös szeretete és tisztelete tartott életben, hanem mert van hitel és van 1-2-3 közös gyerek, akiket nem akarnak bántani a szülők azzal, hogy elválnak, meg különben is, mit fognak szólni a szomszédok… Felkerültek az I-re a pontok, bezártak, lezártak, elindultak a válások.
 
 
A vírus okozta felfordulás a helyükre keverte a fejünkben a gondolatokat. Meghoztunk hosszú évek óta húzódó döntéseket. Elhatározásra jutottunk olyan szituációkban, amit csak azért tartottunk fenn, mert kényelmesebb volt a jól megszokott, bejáratott kis világunkban élni, mint kialakítani magunkban és körülöttünk egy új rendszert, amiben tényleg van esély a fejlődésre.
 
Szóval nincs egyszerű évünk.

 
Te amúgy szoktál tervezni? Mármint évet. Mit szeretnél elérni, hova szeretnél eljutni, milyen elképzelésed van a jövőddel kapcsolatban? Nem a fogadalmakra gondolok, amit év elején, hirtelen felindulásból teszünk. Mindenki fogadkozik, hogy most lefogy, leszokik, jó férj/feleség, jó szülő lesz.
Én arról beszélek, amikor látod magad előtt az évedet és tudod, hogy melyik lépésed után mi következik és következetesen végig mész az úton.
2020 szerintem pont egy olyan év, amit nem lehetett tervezni, de érdemes visszatekinteni rá, összegezni és tanulni belőle! Lehet, hogy tavasszal nem tudtad megélni az érzéseidet, mert örültél, hogy túlélted a home office – otthon tanítás/gyerekszórakoztatás – csakneboloduljunkmeg bűvös háromszöget, most viszont van egy szusszanásnyi kis időnk, és vissza tudjuk idézni, mit is éltünk át akkor. Hogyan viselkedtünk, mire, milyen reakcióink voltak. Ezt azért érdemes visszaidézni, mert az eseménysorozat zsigeri reakciókat váltottak ki belőlünk. Felszínre hozta azt a tudattalan (tudat alatti) ösztönlényt, akik a felszín alatt vagyunk. Ez a tudattalan részünk irányítja amúgy a mindennapi életünket is. Éppen ezért érdemes megfigyelni, hogy milyenek vagyunk a tanult mintáink, szerepeink, álarcaink nélkül. Valaki bezárkózott, mert félt, a haláltól, a változástól, az emberektől. Mások agresszívek lettek, még az élő fába is belekötöttek. Voltak és vannak a tagadók, akik semmit sem hisznek el. Mindenki máshogy van programozva, más és más dolog segített neki abban, hogy túléljen, túlélje ezt az egész pattanásig feszülő helyzetet.
A te reakciód milyen (volt)? Gondoltad volna, hogy így fogsz viselkedni?
 
Készítettem egy összefoglaló kis “útikalauzt” , hogy segítsék neked ebben a visszaemlékezésben, segítsek neked végiggondolni, hogy milyen változások történtek benned az elmúlt időszakban.
Segítsek összeszedni az ezzel kapcsolatos gondolataidat, egyfajta összegzéseként, lezárásaként az évnek, hogy a reakcióidból, érzelmeid megéléseiből tanulva, magadat jobban megismerve lépj majd át kicsit több, mint 2 hónap múlva 2021-be, amit már tudatosabban, magabiztosabban, boldogabban élhetsz!
Ezt most ingyenesen itt le is töltheted.
Szánj magadra egy kis időt, ülj le egy pohár borral egyedül vagy ketten a pároddal, emlékezzetek vissza, hogy hogyan reagáltatok, nézz vagy nézzetek magatokba, legyetek kíméletlenül őszinték, ne szépítsetek, kerteljetek vagy agyaljátok túl a feladatot.  Olvassátok el a kérdést és csípőből feleljetek!
Ha féltél, akkor írd le, hogy mitől féltél? Milyen félelem volt ez? Zsigerből jött vagy valakitől átvett félelem volt? Volt, hogy más érzelem is jelen volt, vagy azonnal a félelem jelent meg?
Van esetleg olyan dolog, amit most másképp csinálnál, mint tavasszal? Ha van, akkor mi? Miért változtatnád meg az akkori döntésedet?
Mi az, amit tanultál ebből az évből? Mit hozott neked? Mit kaptál tőle? Észre tudtad venni, hogy kaptál valamit vagy csak a negatívumok pulzálnak a szemed előtt?
Mi az amit átvinnél 2021-be? Volt, ami annyira megtetszett 2020-ban, esemény, új szokások, új munkaforma, új lehetőségek, hogy megtartanád egész életedben?
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adhatsz választ az 2020/2021-es útikalauzban.
Nagyon jó elmerülést kívánok 2020 történéseiben és a rá adott reakcióidban és 2021-re vonatkozóan Bruce Lee soraival búcsúzok: