Hogyan hat ránk a Karácsonyi készülődés? – herbatherapy.hu

Mindenkire másképp. Mégis mindannyian nyugalomra, békére vágyunk. Hogyan érd el, hogy ne legyen egy őrület? Mi a véleménye szakorvosunknak és aromaterapeutánknak? 


Nem szeretnénk részletezni, miért vagyunk túlterheltek, túlhajszoltak, mert minden élethelyzet más és más, eltérő dolgok, érzések, tényezők nyomasztanak. A fő kérdés, hogy a spirálból kifelé jövünk vagy éppen még inkább süllyedünk.  Ha nem találjuk a nyomasztó helyzetből a kiutat, a legnagyobb kétely ellenére is érdemes kipróbálni az autogén tréninget vagy a lassú, kordinált mozgásformákat, mint a pilatest, vagy a jógát.
Felpörgött idegrendszerünk nem képes gyorsan lecsendesedni, ellazulni, azonban meghálál minden olyan percet, amikor nincs túlfeszülve, túlpörgetve. Az állandósult feszültség, „állandósult védekezési állapot” hamar tényleges megbetegedéshez vezethet, elsődlegesen mozgásszervihez, aminek első tünete izomfeszülés, izomgörcs lehet.  A megfeszült izmok túlfeszítik az ínszalagokat, mozgásbeszűkülést okoznak mind a gerincben, mind a perifériás ízületekben.
Ha van több szabadidőnk, vonuljunk ki a civilizációból kicsit. Egyre fontosabb, hogy magunkban maradjunk, hogy felszínre hozzuk mélyebb, rejtett önmagunkat, gondolatainkat. Ha sikerül találni nyugodt helyet, relaxáljunk, hagyjuk, hogy gondolataink magunkra irányuljanak. Rendszeres magunkba fordulással meghalljuk majd igazi énünk tiszta hangját, mely segíthet koordinálni, hogy éppen merre járunk, hova tartunk.
Mit tegyünk a hétköznapokban, otthon, amikor csak pár perc jut magunkra? Meg kell akkor is teremteni a feltételeit, hogy életünk legfontosabb személyével, Magunkkal találkozzunk! Este, ha a környezetünk elcsendesül, teremtsünk olyan környezetet, ami a magunkban a nap lezárását segíti. Ne szóljon TV, ne jelezzen telefon, tablet, a megválaszolatlan e-maileket hagyjuk másnapra. Vonuljunk vissza picit magunkkal.
Vannak olyan molekulák, amiknek a levegőbe juttatása támogatja az idegrendszerünket, segíti a lecsendesedést. Például a citrusos illatú kubeba, az édesnarancs, vagy akár az orvosi levendula illóolajaira gondolhatunk. 

 1. Koroknai András

Az önsegítés jegyében sokat tehetsz saját lelki, pszcihés egyensúlyodért, az illóolajoknak számos jótevő kísérő hatásai lehetnek az illatok mellett. Az orrban található szaglóhámon keresztül az illatok válogatás nélkül eljutnak az agy limbikus rendszerébe, ahol az érzelmek születnek. Az agynak ezen területén ingerületátvivő neurotranszmitterek, a szervezet egyéb területére is hatnak. 
És ne felejtsük el a bőrön való alkalmazást sem, hiszen bizonyított, hogy a bőrre felvitt illóolaj már két perc múlva megjelenik a vérkeringésben. 
Szóval akár aroma diffúzorral párologtatsz, akár a masszázst, fürdőt választod fontos, hogy ne csak nehéz időszakban jutalmazd magad az elcsendesedéssel, lazítással, hanem tedd életformává, ehhez Dr. Takács-Tóth Diána a lenti recepteket állította össze: 

Szorongás

A szorongás elhúzódó, mélyen gyökerező rossz közérzetből eredhet. Számos negatív motívum gyermekkorban is beivódhat, de sokunk felnőttkorban válik szorongóvá.
 A gyógynövényeken túl, a szorongás oldása fizikai aktivitással is segíthető. A jóga, pilates, shiatsu a mozgáson át megfelelő lelki táplálékot is adhat. Fő cél a fizikai és a pszcihés stressz csökkentése.
Támogató illóolajok: tömjén, édesnarancs, orvosi levendula, kubeba, erdei fenyő, madagaszkári kámforfa
tömjén: elmélyíti a légzést, megnyugtatja az elmét, leggyakrabban meditációhoz használják, segítség önmagunk megismeréséhez. 
édesnarancs: elevenné tesz, felderít, mosolyrafakaszt, jókedvet hoz.
orvosi levendula: nyugtat, ellazít, kikapcsol, békét ad.
kubeba: lecsendesíti az elmét, segít feldolgozni a nap eseményeit
erdei fenyő: segíti a tiszta gondolatokat, térfertőtlenítő
madagaszkári kámforfa: immunerősítésben verhetetlen
 

Receptötletek: 
Stressz, depresszió, lelkileg nehéz időszakot élsz?

Az illóolajok balzsamként hathatnak a testünkre és a lelkünkre. Téli időszakban nehézségek nélkül is hajlamosak lehetünk magunkba fordulni, elszomorodni. Könnyen változtathatunk a negatív érzelmi hozzáállásunkon. Nyugtalanság és feszültség csökkentésére az aromaterápia színes palettával áll rendelkezésünkre. 

Nyugtató, relaxáló illóolaj keverék párologtatóba:
 • 6 csepp édesnarancs – jókedv
 • 3 csepp orvosi levendula – nyugalom
 • 2 csepp kubeba – béke
 • 1 csepp tömjén  – az út önmagam felé

 

Has bemasszírozó keverék: 

A köldök felett és alatt található hasi rész mind spirituális, mind fizikális szempontból kiváló felvevő helye az illóolajoknak. A bőrön alkalmazott illóolajokat minden esetben hígítani szükséges.  A felnőttek esetében 5%-os hígítás is alkalmazható, gyermekek esetében 1 %-2 % hígítás is elegendő. 

alapolaj (bázisolaj) illóolaj
5% 30 ml 45 csepp
2% 30 ml 18 csepp
1% 30 ml 9 csepp

A bázisolajba édesnarancs, orvosi levendula, kubeba illóolajat csepegtess!
 

Elhúzódó lehangoltság, immungyengeség
Immunerősítő illóolaj keverék párologtatóba:
 • 2 csepp eukaliptusz radiata – energetizál, növeli az ellenállóképességünket
 • 2 csepp madagaszkári kámforfa – immunerősítésben verhetetlen
 • 1 csepp tömjén – energiával tölt fel
 • 5 csepp citrom – jókedvet hoz

 

Álmatlanság

Hullafáradt vagy, de egyszerűen nem tudsz elaludni, vagy éppen a mélyalvási fázisig nem tudsz eljutni? 

Elalvást segítő illóolajkeverék párologtatóba
 • 4 csepp mandarin illóolaj – segít feldolgozni a nap eseményeit
 • 2 csepp orvosi levendula – lecsendesít
 • 2 csepp édesnarancs – üzenete: Az élet szép!
Elalvást segítő fürdő illóolajokkal

1 evőkanál mézre cseppents: 

 • 5 csepp édesnarancs – harmonizál
 • 5 csepp citrom – kiegyensúlyoz
 • 5 csepp kubeba – nyugtat

majd keverd bele egy kádnyi vízbe!
Mindig terápiás minőségű, 100 % természetes illóolajat használj! A szintetikumok nem fognak terápiás hatást gyakorolni szervezetünkben, és még mellékhatásokkal is számolni lehet! Kiváló minőségű terápiás illóolajokat szakértőinknél találtok: www.herbatherapy.hu

Túlfeszült Karácsony
ADVENT illóolaj keverék párologtatóba, amely kiválóan alkalmas az Adventi várakozás teljessé tételére.
 • 10 csepp érdesnarancs
 • 1 csepp fahéj
 • 1 csepp tömjén
Csodás Adventet és Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánunk!