Hogyan legyél fitt menyasszony?

Nagyon fontos téma mostanság, a ” hogyan legyek fitt menyasszony”, hiszen a sok menyasszonynak 3-6 hónapon belül esküvője van. Az életmódváltást szempontjából ez elég rövid idő, és sokan ilyenkor kezdenek drasztikus diétákba és őrült mozgásba. Tudjuk, hogy ez nem szerencsés, de mégis, hogyan lehet elérni a csúcsformát, ha csak pár hónap áll rendelkezésre?


Azt ugye mindenki tudja, hogy a központi figura egy esküvőn, a menyasszony. Akármennyire is emelt a hangulat és akármennyire is szép a templom vagy csinos a vőlegény akkor is mindenki a menyasszonyra koncentrál.  Mindenki a menyasszony ruháját figyeli és azt, hogy a mennyasszony mennyire van harmóniában a cipőjével a ruhájával a frizurájával. Ez kétségkívül így van és az is biztos, hogy utána egész életünkben ezekkel az esküvői fotókkal fogjuk kiplakátolni az egész lakást és egész életünkben ezeket a fotókat fogjuk mutogatni a gyerekeinknek és ezeket fogjuk nézni a falon.
Lehet nem teszünk ki minden nyaralást vagy minden telelést a falra, de az biztos, hogy az esküvői képek biztos ott leszenek a falon.  Mindenki a csúcsformájában akar lenni, és ez egy vissza nemfordítható folyamat, egy megismételhetetlen esemény, amikor az ember az esküvőjét éli meg. Nincs belőle több nincs belőle következő évben, legalábbis jó eséllyel ugyanazzal a férjjel biztos nem. Úgyhogy a legfontosabb, hogyan lehet gyors ütemben megoldani a csúcsformát.

A legtöbb menyasszonynak májusban, júliusban, szeptemberben már esküvője lesz. Már csak az utolsó dolgokat kell elsimítani, a dekort vagy esetleg pont a ruhát beszerezni, esküvői kiállításokon nézelődni és kontaktokat gyűjteni segítségül.

Az biztos, hogy egy komplett életmódváltás, egy komplett egészség irányába célzott életmódváltás nem tud megtörténni 3 hónap alatt, hiszen a szokásainkon változtatni sokkal több időbe telik. Olyan apróságokat tudunk megtenni, hogy alternatívákat keresünk. Tehát ha eddig megszoktuk, hogy minden egyes reggel kenyeret reggelizünk, akkor maradunk a kenyér reggelizésénél, csak kicseréljük egy másik fajta kenyérre, ami csökkentett szénhidrát tartalmú, magasabb tápértéket tartalmaz vagy esetleg allergénmentes. Hogyha minden egyes alkalommal vacsorázunk, akkor egy három hónapos turnuson belül nem mondunk le ezekután sem a vacsoráról, hanem azt az alternatívat keressük, mi az ami a menyasszony számára elfogadható viszont jóval kevesebb kalóriát (zsírt, szénhidrátot tartalmaz) De ugyanúgy vacsoráznia kell. Tehát én azt gondolom, hogy ezek a drasztikus dolgok pont az ellenkezőjét váltják ki.
Ha valakinek 3 vagy 5 hónap múlva esküvője van és akkor hirtelen belekezd egy ilyen drasztikus diétába az pont az ellenkezője fele fog elsülni. Arról nem is beszélve, hogy egy esküvőnek a megszervezése nagy elfoglaltságot jelent a pároknak és igenis van benne konfliktus helyzet, stresszhelyzet, anyagilag is megterhelő dolog.

Most még ehhez egy ideges menyasszony, aki diétázik és nem evett napok óta normális ételt vagy mondjuk megfelelő mennyiségű szénhidrátot, na még pont az hiányzik a vőlegényeknek.

Úgyhogy a házasságunk előtti időszakot sem érdemes tönkre tenni azzal, hogy teljesen idegbetegek vagyunk és kényszeres módon járunk minden egyes nap több órát edzeni és közben éheztetjük magunkat. Pont ezt kellene elkerülni, hogy boldog kiegyensúlyozott időszakot tudhassunk magunk mögött. 3-5 hónap alatt 5-10 kilótól meg lehet szabadulni, abban az esetben hogyha egy tudatosan felépített edzésterv illetve egy tudatosan megtervezett étrend alapján haladunk, ami személyre szabottan nekünk szól. Ezzel ellentétes oldalon áll az általunk kiválasztott kampánydiéta.  Vagy, hogy mostantól kezdve paleozni fogok, vagy vegán leszek, szénhidrátmentesen fogok táplálkozni, egyik se fog működni. Ez egy sokkal szofisztikáltabb dolog kell, hogy legyen és sokkal egyénre szabottabbnak kell lennie.

Ha 3-6 hónapunk van arra, hogy életünk top formájába kerüljünk akkor érdemes szakemberhez fordulni, elmenni egy edzőhöz vagy egy táplálkozási tanácsadóhoz, hogy ő segítsen személyre szabottan kiválasztani azt a mozgásprogramot, és azt az étrendet, amit az egészségünk megőrzése érdekében is tudatosan tudunk tartani. Nagyon sokszor láttam már, hogy pár hétig csinálják a menyasszonyok ezeket a kampánydiétákat majd pár hét sanyargatás után feladják az egészet, főleg, ha az állandó idegességet már a párjuk is szóvá teszi.

Nagyon sok elfoglaltságot jelent az is, ha drasztikus módon elkezdünk sportolni, ha előtte csak alkalomadtán, vagy egyáltalán nem tettük. Az esküvő miatt elkezdünk minden egyes nap mozogni, futni, amitől sokszor megfájdul a derekunk, térdünk, hiszen nincs felkészülve a szervezet egy ilyen hirtelen terhelésre. Ugyanez a helyzet, ha egy barátnőnk nyomására kezdünk el bokszolni, jógázni, spinningelni, mikor igazából egyiket sem érezzük magunkának, mégis elmegyünk, hátha ettől lefogyunk a nagy napra.

Sokkal hatékonyabb az, ha kiválasztjuk azt a mozgásformát, amit valójában szeretünk űzni, megtaláljuk az örömünket a mozgásban, hiszen csak így lesz kedvünk lesz hoszsú távon hetente 2-3 alkalommal edzeni .

Ilyen rövid idő alatt egy teljes életmódváltás nem biztos, hogy meg tud valósulni, a szokásainkon nem biztos, hogy tudunk változtatni, de az alternatívák megtalálásával és tudatos étrenddel, személyre szabott edzéstervvel nagyon jó eredményeket tudunk elérni 3-6 hónapon belül. Ha úgy érzitek, hogy ezt egyedül nem tudjátok, szaktudás hiányában nem tudjátok megcsinálni, akkor kérjétek szakember segítségét, és mindent bele, hogy a nagy napon úgy tudjatok megjelenni, ahogyan kislányként megálmodtátok!

Szeretettel,
KellyKutasi Kelly
KELLYS HUNGARY
Health Ambassador
Funkcionális edző