Skip to content

Hús nélküli töltött cukkinicsónakok

Hozzávalók:

6 adaghoz:

  • 3 közepes (kb. 900 g) cukkini
  • egy közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 1 kaliforniai paprika apróra vágva
  • 180 g főtt csicseriborsó (vagy konzerv)
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 4 evőkanál cukormentes növényi tejhelyettesítő ital (például mandulaital)
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál gluténmentes szójaszósz
  • 1 evőkanál cukornak megfelelő édesítőszer
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • só, bors ízlés szerint (opcionálisan csili)

Gazdag ízvilágú töltött cukkini hús nélkül, csicseriborsóval és kaliforniai paprikával. Alapból glutén-, tej- és tojásmentes, hozzáadott cukormentes, vegán.
Elkészítési idő: 50 perc
1 darab átlagos energia- és tápértéke: 93 kcal | 11 g szénhidrát | 3 g zsír | 4 g fehérje

Elkészítés:

Vágjuk le a cukkinik végét, majd vágjuk félbe őket, és a belsejét kanalazzuk ki. A kikanalazott hús felét vágjuk fel apróra és tegyük félre. Serpenyőben melegítsünk olajat, tegyük bele a hagymát, és 3-4 percig pároljuk. Adjuk hozzá a fokhagymát, a paprikát, a cukkinihúst, a fűszereket, a szójaszószt, az ecetet, a paradicsompürét és a növényi italt. Időnként megkeverve főzzük 10 percig. Adjuk a zöldséges keverékhez a csicseriborsót, és melegítsük össze pár perc alatt. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Töltsük meg a cukkiniket a töltelékkel, és süssük készre 25-30 perc alatt.
Forrás: Mentes Anyu szakácskönyve 2 – Inzulinrezisztensek, cukorbetegek és életmódváltók részére (is)
https://mentesanyukonyve.divany.hu/
Fotók: Ruzsovics Dorina

Mentes Anyu - Hús nélküli töltött cukkinicsónakok