Főoldal Magazin

Így csináltam 3 napig a postareni pörkölt-diétát!

Két kiló felszaladt rám az év végére, így egy spontán pörkölt-diétába fogtam. Az összes receptem közül ezt imádom a legjobban, és már többször megtapasztaltam a karcsúsító hatását is.

Igen, jól olvastad 🙂 Szaftos, ízletes, zamatos, egészséges, husis, fűszeres… na, de nem mindegy, hogy miből készítjük, és az sem, hogy mivel fogyasztjuk. Ha ez most még újdonságként hat számodra, akkor különösen érdemes tovább olvasnod, elárulok minden kulisszatitkot.

Tehát főztem egy nagy adag pörköltöt, és ebédre csak azt ettem – egy kis házi savanyúsággal. Leírom a menetrendet, mi volt a napi menü és mivel egészítettem még ki.

A LÉNYEGE: Elsősorban tiszta, minőségi fehérjében gazdag ételekkel terveztem meg a 3 napomat, folytattam az edzéseimet, és bőséges folyadékbevitelt illetve anyagcsere felpörgető fűszereket (gyömbér, chili, bors) vetettem be. Pláne akkor érdemes rá odafigyelni, ha például eltelik úgy egy hét, hogy közben sosem éreztük magunkat igazán éhesnek, nem „korgott” a gyomrunk jelzésként.

AMI NÉLKÜLÖZHETETLEN SEGÍTŐTÁRSUNK:
  • Az étkezésekre mindig szántam időt, és alaposan megrágtam a falatokat.
  • Bőséges folyadékbevitel: a napi 3 liter víz most különösen alapvető volt, emellett 1 liter nagyon erős gyömbérteát is elszürcsöltem frissen facsart citromlével (kb. 10 dkg gyömbér lereszelve, forrásban lévő vízzel leforrázva, 10 perc után leszűrve).
  • Fontos tudnod neked is, hogy étkezés közben és utána ne igyunk tiszta vizet. (Közvetlenül előtte lehet!) A tiszta víz ugyanis felhígítja a gyomorsavat az emésztési szakaszban, és puffadást is okozhat. Legalább 1 órával étkezés után már újra ihatunk vizet is.
  • A szokásos heti 3 edzésemből kettőt a diéta 1. és 3. napján teljesítettem.
  • Ezeket az alapanyagokat ajánlom a pörkölthöz: marhalábszár, borjúhús, vadhúsok (pl. vaddisznó, szarvas, őz), csirkezúza és -máj. Ugye feltűnt, hogy nincs közte sertéshús? Nem véletlenül, mivel túl magas az Omega-6 zsírsavtartalma, ezáltal további gyulladásokat és érrendszeri terhelést generálna a szervezetünknek. (És szerintem nincs is olyan jó íze, mint a többi húsfélének…) Te se kizárólag sertéshúsban gondolkodj, főleg, ha általában azt választasz. Most nézz körbe a hentesednél, és próbálj ki valami mást!
  • Zsiradék: kókuszzsírt illetve kacsa- vagy libazsírt használok a pörkölt alaphoz. Ha Te még nem vagy tisztában az egészséges zsiradékokkal, nagyon érdekes és hasznos dolgokat olvashatsz ITT.
  • Zöldségfélék: csak olyat együnk, ami helyileg termett és szezonálisan. Vagyis most, januárban sárgarépa, cékla, gomba, zeller, sütőtök, jégcsapretek, hagymafélék kerüljenek köretként az asztalra, illetve mirelit brokkoli, karfiol, stb. is jöhet. Ha nyáron tettél el házi lecsót, savanyúságot (cukormentesre gondolok), akkor ezeket is bevetheted.
  • Kávé, fekete tea: én ugyanolyan mértékben és időpontokban ittam ezeket, mint korábban – vagyis napi 2-3 hosszú kávé 0,5 dl kókusztejjel felöntve a reggelitől az ebéd utánig. Fekete tea helyett most a gyömbértea volt porondon. De  ha neked jobban esik ez a 3 nap nélkülük, hagyd el őket.

FIGYELEM! Várlak szeretettel a zártkörű Facebook csoportombanha további tippekre, ötletre, kedvezményekre (!) és egy pozitív hangulatú, jó közösségre vágysz!

Nézzük akkor a napirendet! Külön érdemes figyelned az eltelt időtartamokra!

ÉBREDÉS UTÁN, kb. 8 órakor: 4 dl tiszta víz (szénsavmentes ásványvíz vagy tisztított víz), majd 3 dl zöld tea (70 fokos vízzel leforrázva, és 3 perc után leszűrve, ez az igazi!)

1,5 órával később REGGELI kb. 9.30-kor: 2 tojásból tükörtojás, főtt tojás vagy omlett.

Ez utóbbira a kedvenc receptem: 1 ek. kókuszzsíron 1 közepes fej felszeletelt lilahagymát aranybarnára pirítunk, 1 közepes szál lereszelt sárgarépát hozzáadunk, és ha már kellően megpirult ez is, ráöntünk 2 felvert tojást, és azonnal tálaljuk. Parajdi sót, frissen őrölt fekete borsot, egy kis chilipelyhet és 1 tk. kakukkfüvet szórok még rá.

5 órával később EBÉD kb. 14.30-kor: 1 adag pörkölt (kb. 20-24 dkg az én étvágyammal, gyomrommal mérve), hozzá kb. 4-6 kisebb csemegeuborka. Te annyit egyél a pörköltből, amennyivel pont jóllaksz – de szigorúan kenyér és egyéb hagyományos köret nélkül.

……………………………………………………………………………………………………..

Így készítem a postareni-pörköltöt!

Hozzávalók 3 adaghoz:
  • 2 ek. kókuszzsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 ek. fűszerpaprika
  • 1,5 dl natúr paradicsomlé (házi ill. cukormentes)
  • 2 ek. dijoni mustár
  • 75 dkg marhalábszár kockákra vágva
  • ½ tk. őrölt kömény
  • 5 szem borókabogyó
  • 3 egész babérlevél
  • frissen őrölt feketebors
  • 1 ek. parajdi só
  1. Egy vastag falú, széles lábasban felhevítjük a zsírt, megpároljuk rajta a hagymát és zöldpaprikát.
  2. Majd a tűzről lehúzva belekeverjük a fokhagymát, a fűszerpaprikát és a mustárt.
  3. Mérsékelt tűzön hozzáadjuk a húsdarabokat, és jól átkeverjük. A só kivételével az összes fűszert beletesszük, majd felöntjük vízzel.
  4. Fedő alatt, nagyon alacsony hőfokon kb. 2 órán át főzzük. Időnként finoman átkeverjük, és ha szükséges, adunk hozzá még vizet.
  5. 2 óra után levesszük róla a fedőt, és így főzzük még kb. 20 percig, hogy igazi szafttá sűrűsödjön a főzőlé. Végül megsózzuk.
  6. Ügyeljünk rá, hogy ne égjen le, ha szükséges, öntünk rá menet közben még egy kis vizet. 

……………………………………………………………………………………………………..

5-6 órával később VACSORA kb. 20 órakor: 1 tőkehalmáj konzerv (saját olajában kicsit összetörve a máj), és hozzá 1-2 szál sárgarépa hasábokra vágva. Vagy 1 tonhalkonzerv saját levében eltéve (azt leöntöttem róla) és 5-8 dkg jégcsapretekkel vagy 1 nagy fej lilahagymával.

A köztes időkben vizet, teát és kókusztejes kávét ittam. Nem eszegettem, nem nassolgattam. Ezt tartottam 3 napig.

EREDMÉNY: 3 nap múlva a mérleg már -2 kg-ot mutatott, és ez elsősorban laposabb hasat és a belső komfortérzet visszatérését jelentette. Nagyon jó érzés ez! Küldetés teljesítve 🙂

AJÁNLÁS: ahogy minden böjtöt, méregtelenítést, fogyókúrát, úgy ezt a programot is az egészségügyi állapotodat mérlegelve  saját felelősségre javaslom végigcsinálni.

Ha még nem próbáltad a 28 napos postareni© fogyókúrás étrendemet, akkor elsősorban azt javaslom követni a tartós karcsúság és egészség jegyében.

VÉGÜL egy jó tanács: nem szabad attól félnünk, hogy mi lesz, ha korogni fog a gyomrunk az éhségtől. Ez egy teljesen normális reakció, sőt! Akkor együnk, amikor valóban éhesek vagyunk, nézd meg az én időzítéseimet is (ebéd fél 3-kor!). A folyamatos nassolás nagyon rossz szokás, és megzavarja az emésztőszerveink jól kitalált rendszerét.

Sok sikert, ha Te is teszel a postareni pörkölt-diétával egy próbát! Csatlakozz a csoportomhoz! 

Posta Reni

cukor-, glutén-, tejmentes receptek és étrendek fejlesztője
fogyókúrás tanácsadó,
a paleohedonista életmód képviselője

Leave a Comment