Íme 13+1 plasztikcsökkentő tipp a Greengiving.hu-tól

Tudtad, hogy évente több, mint 300 millió tonna műanyag kerül a szemétbe, ebből 5-14 millió tonna pedig a tengerekbe és óceánokba? A „Plastic-Free July”, azaz “Műanyagmentes július” mozgalom Ausztráliából indult 2011-ben, és azóta az egész világon elterjedt. És hogy Te mit tehetsz? Többet, mint gondolnád!

műanyagmentes
Íme 13+1 plasztikcsökkentő tipp a Greengiving.hu – A környezetbarát promóciós termékek és reklámajándékok webáruházától:

 1. PET palackos ásványvíz vásárlása helyett töltsd meg a saját kulacsod vízzel!
 2. Ne vásárolj előre csomagolt élelmiszereket! Fedezd fel a csomagolásmentes boltok kínálatát, vásárolj kimért termékeket!
 3. Az eldobható műanyag poharak helyett kérd az elviteles kávét/teát saját bögrébe!
 4. Ne kérj szívószálat, vagy használd a saját bambusz szívószálad!
 5. Műanyag szatyrok helyett vásárláshoz vidd magaddal a saját vászon-, vagy egyéb természetes anyagú bevásárlótáskádat!
 6. Műanyag ételdobozok, evőeszközök, tányérok helyett használj környezetbarát anyagból készülteket vagy legalább vidd magaddal a sajátodat! (2021-től az Európai Unióban várhatóan betiltják az egyszer használatos műanyag termékeket.)
  műanyagmentes
 7. Ételrendelés vagy gyorséttermi ételek fogyasztása helyett főzz magadra! (Ezt az egészséged is meghálálja, és lehet, hogy egy új hobbival is gazdagodsz!)
 8. Fogyassz tudatosan, kevesebbet! Gondold át, tényleg szükséged van -e újabb ruhára, kozmetikumra stb.)?
 9. Használj természetes anyagú tisztítószereket, kozmetikumokat, akár úgy, hogy Te magad készíted el azokat!
 10. A már elhasználódott műanyag használati tárgyakat cseréld le természetes anyagból készültekre (pl. bambusz fogkefe, fa játékok)!
 11. Csereberélj vagy vásárolj használtan! Lakóközösségedben, baráti- és ismeretségi körödben biztos találsz olyanokat, akik jutányos áron adnák tovább megunt, de jó állapotú holmijaikat, vagy akár ezek cserealapként is működhetnek.
 12. Nagy nap előtt állsz, esküvőt tervezel? Légy ekkor is környezettudatos, gondolkodj “zöldben”, legalábbis ami a felhasznált anyagokat illeti! Így a Te legszebb napod a természetnek sem válik kárára! Felejtsd el a magasba engedett lufikat, a műanyag, vagy egyszerűen csak nem megfelelően megválasztott köszönetajándékot, és válassz olyat, amely igazán emlékezetes Nektek és a násznép számára! Magpapírból (két papírréteg közé préselt virágmagok) rengeteg ötletünk van, készülhet belőle pl. meghívó, menü- vagy ültetőkártya (utóbbi akár köszönetajándékként is adható). Konfetti formájában is használhatjátok díszként az asztalra szórva, vagy rizs/rózsaszirom szórás helyett. Igazán egyedi köszönetajándékok továbbá mini ültetőszettjeink is, különféle választható virágmagokkal.
 13. Üzleti ajándékok, irodai kellékek esetében is vásárolj környezetbarát, egyedien logózható termékeket! Céges partnereid így garantáltan felfigyelnek vállalkozásod üzenetére!


+ 1. Oszd meg értékeidet, tudásodat! Mesélj a környezetedben is, Te hogyan csinálod! Adj ötleteket másnak!
 
További blogcikkekért és környezetbarát termékválasztékunk megtekintéséért keresd fel weboldalunkat a www.greengiving.hu -t.