Jégkrém receptek

Charles Baxter így fogalmazott egyszer: “Felejtsd el a művészetet. Bízz a fagylaltban.”

Vannak olyan emberek, akik jégkrém kedvelők, van aki nem igazán, de ezekért a fermentált jégnyalókákért mindenki rajong. Ízletesek, frissítőek, finomított cukortól (ha kihagyjuk a mézet hozzáadott cukortól is) mentesek és mindezen túl az általuk nyújtott vizuális élmény is pazar. Külön előnyük, hogy több mentes diétába is illeszthetőek, meg olyan speciális diétában, mint az AIP (azaz autoimmun gyulladáscsökkentő protokoll) is tökéletes.

Kombuchás- piros gyümölcsös jégkrém

  • 100 g piros friss idénygyümölcs (cseresznye, eper, szamóca, málna)
  • 140 g piros fermentált idénygyümölcs (cseresznye, eper, szamóca, málna), ami a gyümölcsélesztő víz készítésből marad
  • 120 g kombucha, azaz fermentált tea, esetleg élőflórás kefir (a bátrabbak használhatnak fermentált vöröskáposzta vagy céklalevet fele-fele arányban – én ezt tettem)
  • 3 tk méz (opcionális)

A hozzávalókat összeturmixoljuk (ízlésünktől függően darabosra vagy simára), jégkrém formába töltjük, pálcikát szúrunk bele és fagyasztjuk. Ez az adag kb 6 db átlagos méretű jégkrémet eredményez.

Gyümölcsdarabos jégkrém

A jégkrém formákba tetszőleges mennyiségű friss, apró kockákra vágott gyümölcsöt szórunk (teletöltjük), felöntjük vagy élőflórás kefirrel, tejmentesség igenye eseten vízi kefírrel, azaz a kristalygomba levevel(én levendulával érlelt változatot használtam), de ha szeretnenk kifult tea is megfelel, pálcikát szúrunk bele és termesztjük.

Uborkás-citromos-mentás jégkrém

  • 130 g friss uborka
  • 50 g kovászos uborka
  • 2 citrom leve és héja
  • Csipet só
  • 3 tk méz (opcionális)
  • Kb 50 csokoládémenta levél
  • 30 citromfűlevél
  • 150 g fermentált folyadék (kovászos uborka leve, vizikefír)

A hozzávalókat összeturmixoljuk (ízlésünktől függően darabosra vagy simára), jégkrém formába töltjük, pálcikát szúrunk bele és fagyasztjuk. Ez az adag kb 6 db átlagos méretű jégkrémet eredményez.

Jégkrém receptek

A recepteket Horváth Judit készítette.