KELLYS HUNGARY – Interjú Kutasi Kellyvel

Bárhol is tartasz most az életedben, sosem késő változtatni”
Kutasi Kelly az egészség nagyköveteként minden áldott nap azon dolgozik, hogy az általa alapított márka (KELLYS HUNGARY) segítségével egészségtudatos alternatívát kínáljon azoknak, akik egy allergia, intolerancia, vagy elkötelezettség miatt lépnek az egészségtudatosság útjára. És teszi mindezt az élet számos területén, legyen az élelmiszer, sportttáplálkozás, kozmetikum, háztartás, vagy testmozgás.

A KELLYS márka alapítójaként, egészség nagykövetként elkötelezetten dolgozol azon, hogy minél több embernek tudj segíteni megőrizni, vagy épp visszaszerezni az egészségét. Mesélj a kezdetekről, Te hogyan léptél az egészségtudatosság útjára?

Mint, mindenki másnak, nekem is nagyon hosszú út vezetett el a mai napom jól megéléséig. Hogy teljes egészében mesélhessem el az olvasóinknak a történetemet, tudniuk kell, hogy minden történet és minden életmódváltás máshogyan kezdődik és alakul ki. Szerintem fontos, hogy egymás történetéből inspirációt, motivációt merítsünk, ne pedig egy másolatot akarjunk létrehozni. Ami nekem jó, nem biztos, hogy másnak is ugyanolyan jó lesz.

Én, személy szerint borzasztóan sokat szenvedtem, és nagyon megfizettem az árát a tökéletességre való törekvésemnek.

4 éves koromtól 17 éves koromig voltam versenysportoló különböző sportágakban (szertorna, balett, kosárlabda, testépítés-fitnesz, superbike motor). 14 éves koromig egyáltalán nem figyeltem a táplálkozásomra. Addig én is fogyasztottam mindent, sőt, még gyakran gyorséttermekbe is jártam az időhiány miatt és az egyszerűség kedvéért. Soha nem voltak súlyproblémáim, inkább csak nem voltam annyira szálkás izomzatú a nem megfelelő táplálkozás miatt.

14 éves korom után kezdtem el a verseny-fitneszt, és ez teljesen megváltoztatta az életemet. Sok éven át nagyon komolyan diétáztam, éheztettem magamat, és rengeteget edzettem. Nagyon rossz érzéssel gondolok vissza ezekre az időkre. Úgy emlékszem vissza rá, hogy állandóan a táplálkozásomon járt az eszem, számolgattam a kalóriákat, grammoztam az alapanyagokat, és mindig valami másféle diétát folytattam éppen, amitől azt vártam, hogy izmos leszek és vékony, miközben nem éhezem (csirke-rizs, protein turmixok, szénhidrátmegvonás, gyümölcsdiéta, majd gyümölcsmegvonás, vegetáriánus életmód, tejtermék alapú diéta és még sorolhatnám). Ezzel szemben folyamatosan éhes voltam, és úgy éreztem, hogy bármit eszem, az nem jó nekem. Így volt egy olyan időszak is, amikor tényleg már alig ettem valamit, és bár nagyon vékony voltam, a közérzetem továbbra sem volt jó… ezek mellett az edzéseket ugyanúgy teljesítettem, ami extra energiákat jelentett. Segítségem nem nagyon volt, mert az akkori edzőm mindenkinek ugyanazt az étrendet adta, így nem volt egyénre szabott lehetőségünk. 17 éves voltam, amikor először elmentem egy orvoshoz, hogy segítsen. Nagyon összeszedetten elmondtam neki, hogy mit érzek: ha reggel megeszem a rozskenyeret, elmegy tőle az erőm; ha zabpelyhet eszem, dagadnak a végtagjaim; ha húst eszem, úgy érzem, leáll az emésztésem; a gyümölcsöktől és a zöldségekről felpuffad és fáj a hasam; a tejtől hasmenésem lesz. Nagyon éhes vagyok, de minden étel mintha rosszat tenne nekem. Mit tegyek most? Az orvos nem igazán tudott mit kezdeni velem, ezért elküldött pszichológushoz. Nagyon elkeseredtem, mert én tudtam, hogy nem pszichés problémám van, nem beszélek be magamnak semmit, és nem sajnáltatni akarom magamat. Az allergiatesztek pedig nem mutattak ki semmit, csak a felszívódási zavarokra visszavezethető vitaminhiányomat.

Ekkor már határozottan tudtam, hogy egész életemben a sporttal és a táplálkozástudománnyal szeretnék foglalkozni, ezért elkezdtem a Testnevelési Egyetem edzői szakára járni az érettségi után.

Így teltek az évek, én pedig egyedül kísérleteztem tovább. Elkezdtem táplálkozásnaplót vezetni: írtam, hogy mikor ébredek fel, mit és mennyit reggelizem, hogyan érzem utána magamat. Ugyanezt írtam össze ebédre és vacsorára is. Ha volt köztes étkezésem, azt is feljegyeztem. Felírtam, hogy mikor fekszem le, és azt is, hogy hány óra alvásra van szükségem ahhoz, hogy pihentnek érezzem magam.

Több, mint 10 évig jegyzeteltem minden nap rendületlenül, és kezdtem fokozatosan kiszűrni azokat az ételeket és italokat, amik után nem volt jó a közérzetem. Közben folyamatosan tanultam, és sorra végeztem a sporttal és táplálkozással kapcsolatos tanfolyamokat.

Nagyon sok mindenre rájöttem magammal kapcsolatban, de még mindig voltak dolgok, amiket nem értettem. Kiiktattam a glutént, de még mindig nem éreztem jól magam a búza tartalmú szénhidrátok fogyasztása után. Kiiktattam a laktózt, de a tej fogyasztása után még mindig morgott a hasam és az ekcéma is gyakran kijött rajtam. Igyekeztem a mesterséges adalékanyagokat is kerülni, de így is volt, hogy belefutottam újabbakba, amelyektől fejfájásom volt, és néha szédültem is. Az édesítőszerekről nem is beszélve…

28 éves voltam, mikor jött a nagy áttörés, és végre egy olyan szakember kezébe kerültem, akinek köszönhetően rövid időn belül kiderült minden intoleranciám és allergiám. Ezután egy teljes életmódváltáson mentem keresztül, és azóta is a számomra megfelelő étrendet követem. Mindig van energiám, imádok enni, évek óta tartom a súlyomat, nincs hasfájásom, fejfájásom és emésztési problémám sem.

Egy dolgot megtanultam: ami nekem működik, nem biztos, hogy másnak is működne és jót tenne. Semmi olyan „diéta” nem működik, amire nem életformaként gondolunk. Az önmagunkhoz vezető utat nem szabad megspórolnunk, mert az egészben ez lesz a legcsodálatosabb: megismerni és kiismerni önmagunkat, nem pedig másolni másokat és követni az életüket akkor is, ha az az életforma nem nekünk való.

Hallgatva a történeted, biztos vagyok benne, hogy határozott definíciód van már az egészség fogalmáról, hiszen azok után, amin keresztülmentél, felértékelődött számodra a jelenléte. Mit jelent számodra maga az egészség?

Az egészség egy nagyon szubjektív fogalom számomra, és akárhányszor ugyanezt én megkérdezem másoktól, mindig más és más válaszokat kapok. Számomra az egészség egy olyan well-being állapotot jelent, amiben ténylegesen jól érzem magam, és optimálisan működik a szervezetem. Képes vagyok gond nélkül ellátni a mindennapi feladataimat anélkül, hogy fájnának a végtagjaim, vagy kényelmetlenül érezném magam az emésztésem miatt, esetleg az állandó fáradtság érzése merítene ki. Mentálisan, testileg és lelkileg is egészségesnek kell, hogy érezzem magam ahhoz, hogy tudjam, jó úton járok az egészségtudatosság útján. Egészségesnek lenni nem egy állapot, hanem egy folyamat, egy életen át tartó egyensúlyozás önmagunkkal, ami közben változunk is. A változás miatt pedig újra és újra meg kell találnunk a nekünk megfelelő egészséges módszert az életünkhöz. Elengedhetetlen lesz hozzá, hogy figyeljünk közben magunkra és a környezetünkre is hatással leszünk.

Mi volt a legfőbb motiváció, amiért vállaltad, hogy Te leszel ennek a nagykövete?

Egészségnagykövetként nem érzek más feladatot, mint segíteni másoknak kialakítani és megtalálni a számukra megfelelő étrendet és sporttevékenységet. Alternatívákat és lehetőséget szeretnék biztosítani nekik ahhoz, hogy ők maguk találjanak önmagukra, ne pedig én mondjam meg, hogy mi lenne a jó nekik. Az információ átadását és az edukációt tartom a legfontosabbnak ahhoz, hogy mindenki magabiztosan tudjon eligazodni a lehetőségei között, és kiválaszthassa a számára leginkább követhető életmódot.

Sok mindenen mentem keresztül, tanultam is belőle, így másokra is ítélkezés nélkül tudok nézni, hiszen tudom, milyen nehéz és fáradtságos dolog kontrollálni önmagunkat. Az én életem küldetése és feladata maximálisan az, amit most is csinálok. A Bio&Life magazinunk egy tökéletes lehetőség az információ átadására, a fitnesztermeinkben rengeteg embernek segítünk a tudatos mozgás elsajátításában, az ételkiszállításunkkal az időhiány ellen küzdünk, hogy mégis egészséget szolgáltathassunk, a KELLYS Hungary termékeivel pedig több ezer étel, ital és kozmetikum közül tudnak a vásárlóink választani, így az alternatíva is megvalósul.

Azt gondolom, hogy bárhol is tartasz most az életedben, sosem késő változtatni egy jobb minőségű és egészségesebb élet céljaként.Kutasi Kelly
KELLYS HUNGARY
Health Ambassador
Funkcionális edző