Kókuszmakaroon

Hozzávalók:

  • 180 g finomra aprított szárított kókuszreszelék (de nem liszt)
  • 100 g cukor (lehet fehér cukor, nádcukor, kókuszcukor vagy barna cukor)
  • 40 g édes rizsliszt
  • ¼ teáskanál finom só
  • 150 ml zsíros kókusztejszín

Mézeskalács, linzer, diós kifli és puszedli … a karácsony elképzelhetetlen ezek nélkül az ínycsiklandó és ellenállhatatlan aprósütemények nélkül. Azonban ha valami újat, valami mást akarunk kipróbálni, körülnézhetünk a világban, és megkóstolhatjuk más kultúrák hagyományos ünnepi ízeit, desszertjeit. Finomak, édesek, omlósak és sokáig elállnak, melyekkel már az ádventi hetekben elkezdhetjük az ünnepi készülődést, mert dobozba zárva egészen biztosan frissek maradnak karácsonyig.

Kókuszmakaroon

A házi készítésű vegán kókuszos macaroons, amely kívül pirítós és aranysárga, belül pedig édes, nedves és rágós. Mindössze 4 egyszerű összetevőből (plusz pici sóval) készült, és természetesen gluténmentes!
A története több mint 1000 évre nyúlik vissza a 600-700-as évek arab birodalmáig. Amikor a birodalom kiterjedt Észak-Afrikán keresztül a mai Szicília területére, az arabok magukkal vittek ételeiket. Az egyik étel, amit magukkal hoztak, egy édes “süti” volt, amelyet mézből és darált diólisztből vagy más diófélékből készítettek. A szicíliaiak ezt az ételt “maccheroni”-nak nevezték, mivel őrölt dióból áll, és a maccheroni minden olyan sós vagy édes ételre utalt, ami valami őrölt dologból – magokból, búzából készült. Az idő múlásával az édes maccheroni tojásfehérjét kapott a kelesztéshez, és felhasználtak benne az olasz félszigeten jól ismert keserű mandulát.

Melegítsük elő a sütőt 165 fokra, és béleljünk ki egy tepsit szilikon sütőlappal vagy sütőpapírral. Egy közepes méretű keverőtálba öntsük a kókuszt, a cukrot, a lisztet és a sót. Nagyon jól keverjük össze. Fokozatosan adjuk hozzá a kókusztejet, közben keverjük addig, amíg a keverék annyira nedves lesz, hogy a kezünkben össze tudjuk nyomni, és nagyjából egy darabban marad (lehet, hogy nem lesz szükség az összes tejre). Körülbelül 2-2½ evőkanálnyi keveréket (vagy fagylaltkanállal kikanalazva) nagyon szorosan nyomjunk össze az ujjainkkal vagy egy kanál/spatula hátával, hogy tömörítsük. Ezután finoman igazítsuk a kibélelt tepsire. 22-25 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Ha szeretnénk, csokoládéba márthatjuk.

A receptet Horváth Judit készítette.

 

Kókuszmakaroon Horváth Judit receptje alapján
Kókuszmakaroon Horváth Judit receptje alapján