Skip to content

Körtés-marcipános-csokis rétes

Hozzávalók:

Hozzávalók 1 rúd réteshez:
Minden hozzávaló vegán, valamint glutén- és finomított cukortól mentes!
– 4 db fehér húsú, érett, de nem túl érett körte – pl. vilmoskörte
(524 g, hámozva, magozva: 354 g);
– 20 + 30 g barna cukor alternatíva;
– 50 g Bio étcsokoládé;
– 100 g marcipán;
– 60 g növényi margarin + valamennyi olvasztott margarin a rétes kenéséhez;
– 100 g gm,vegán keksz (mandulás, de a natúr is jó);
– 1 db gm mélyfagyasztott levelestészta 250 g;
– 1 tk. őrölt fahéj (kb. 3 g);
– 1 kk. őrölt gyömbér.
Elkészítés:
1. A levelestésztát kivesszük a mélyhűtőből és hagyjuk szobahőmérsékleten teljesen felengedni. A marcipánt érdemes a hűtőben tartani a felhasználásig, mert így könnyebben tudjuk majd apróra vágni.
2. A megmosott, meghámozott, magházuktól megfosztott körtéket daraboljuk kisebb darabokra, de ne nagyon aprókra. Egy kisebb teflon serpenyőt melegítsünk elő, olvasszuk meg benne a 60 g margarint, majd tegyük bele a körtét és a 20 g barna cukoralternatívát. Néha megkeverve, közepesen alacsony lángon, 5-7 perc alatt melegítsük össze a keveréket, majd tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
3. Amíg a körtés keverék hűl, aprítsuk fel a étcsokit egy kés segítségével. A marcipánnal tegyünk ugyanígy: vágjuk kis darabokra. A kekszet aprítógép segítségével morzsoljuk kekszmorzsává. Mérjük ki a 30 g barna cukoralternatívát.
4. Ha a körtés keverék kihűlt, öntsük óvatosan egy üvegtálba és adjuk hozzá a töltelék többi hozzávalóját: a marcipánt, a étcsokit, a kekszmorzsát, a barna cukoralternatívát, valamint hintsük meg 1 teáskanál őrölt fahéjjal és egy kávéskanál őrölt gyömbérrel. Óvatos mozdulatokkal keverjük össze az egészet.
5. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra, alul-felül sütési módban.
6. Sütőpapírra hajtsuk ki a szobahőmérsékletű levelestésztát, majd nyújtsuk ki egy kicsit, de nagyon óvatosan, nehogy kilyukadjon.
7. Kenjük meg vékonyan az olvasztott margarin egy részével, majd halmozzuk rá egyenletesen a tölteléket. Minden oldalánál, a széleken pár centit hagyjunk szabadon.
8. A sütőpapír segítségével, óvatos mozdulatokkal tekerjük fel a rétest. A végét hajtsuk a rétes tetejére. Kenjük meg vékonyan a tetejét és az oldalait olvasztott margarinnal.
9. Óvatosan húzzuk át sütőpapírostól egy tepsire és mehet is be az előmelegített sütőbe. Körülbelül 30 perc alatt szép aranybarnára sül. +/- 5 perc eltérés lehet sütő és sütő közötti különbségekből adódóan. Figyeljük a színét! Ha aranybarna, akkor biztos, hogy jó.
10. Hagyjuk hűlni, hogy könnyebb legyen szeletelni.
Jó étvágyat kívánok ehhez az isteni, bűntudatmentes finomsághoz!