Kozmosz Vegán Étterem

A 2014-ben nyílt Kozmosz Vegán Étterem igazi hiánypótló a budapesti vegán kínálatban, több okból is. A könyvelőből szakáccsá lett Ági és lánya, a Képzőművészeti Egyetemet végzett Dóri, egy olyan éttermet szerettek volna létrehozni, ahol a vendégek hazai alapanyagok felhasználásával készült, házias fogásokat kóstolhatnak, megfizethető áron – mindezt nem gyorséttermi környezetben.  


Az anya-lánya páros 2013-ban váltott vegán életmódra és az új alapanyagokkal való kísérletezés során kedvet kaptak egy vegán étterem megnyitásához. A korábban vendéglátóipari tapasztalattal nem rendelkező Ági és Dóri rövid keresgélés után rátaláltak a Hunyadi téri piac szomszédságában elhelyezkedő üzlethelyiségre és a felújítást követően hamarosan megnyitották a Kozmosz Vegán Éttermet. Az alapkoncepció egy “beülős” hely kialakítása volt, ahol az ebéd vagy vacsora mellé egy pohár hazai bor vagy sör, esetleg egy szintén hazai készítésű kombucha, azaz fermentált tea is dukál. 
Az étlapról számos magyaros étel veganizált verziója, nemzetközi fogások, burgerek és helyben készült desszertek kacsintanak ránk. A babgulyás, a szejtán pörkölt nokedlivel és a babburger a nyitás óta közönségkedvencek, a tofuval készült túrós csusza és a spenótos tészta pedig Ági személyes favoritjai. Az állandó étlap mellett a minden pénteken megújuló heti ajánlatok is csábítóak, ezenkívül többnyire gluténmentesek is. A tulajok természetesen gondoltak a különféle allergén anyagokat kerülő vendégekre, így szója,- cukor,- olaj,- sőt, borsmentes ételeket is kínálnak, illetve a heti ajánlatokon túl az étlapon szereplő fogások nagy része is kérhető gluténmentesen.

Szintén említésre méltó, hogy szinte mindent helyben készítenek, így a nagy sikernek örvendő vegán sajtszósz, szójajoghurt, rizstejszín és tormás majonéz is a Kozmosz konyháján készül. A helyi törzsvendégeken kívül számos turista is megfordul a 6. kerületi vendéglőben, ennek köszönhetően az étterem nemzetközi porondon is sikert aratott, ugyanis a Big 7 Travel szavazói beválasztották a Kozmoszt a legjobb 50 európai vegán étterem közé. 
Kozmosz
Cím: 1067 Budapest, Hunyadi tér 11.
Telefon: +36 20 514 6663
Facebook: VEGANKOZMOSZ