Legyen ünnepi hónapunk!

Ismét egy megpróbáltatásokkal teli év áll mögöttünk. Büszkék lehetünk magunkra sok szempontból.
Szeretteink közelsége talán sosem volt fontosabb, és megtanultuk, milyen törékenyek is vagyunk.
Legyen a karácsony szép! Legyen örömteli és büszke, legyen optimista és békés!
Üljünk össze a kanapén, nem baj, ha nincs még kész a nagytakarítás. Hívjuk fel a nagyit, a házimunka megvár. Legyünk együtt! Menjünk ki a kertbe és építsünk hóembert, vagy vigyük el a gyerekeket szánkózni, ha lesz egy kis hó idén, ne törődjünk most azzal, amit a megoldatlan fiókban hagytunk, megvár.

 

Télen általában főszerepben vannak a forró italok. Talán ilyenkor még azok is szeretik a kávét, forró csokit, akik egyébként nem fogyasztják. Szeretnénk alternatívákat mutatni egy jó téli italra, ezért hoztunk egy izgalmas receptet. Ezzel kívánunk Boldog ünnepeket mindenkinek!

Gesztenye a poharamban – Szívből készült recept a Vegital háza tájáról

10 perc alatt előkészíthető
30 perc alatt készen van
mennyiség: 1,3 liter

Teljesen tejmentes, gesztenyés italunk receptje következik!

HOZZÁVALÓK

  • 150 g sült gesztenye
  • 40 g kesudió vagy földimandula
  • 50 g kókuszreszelék
  • 1,5 cm vanília
  • 2-3 evőkanál eritrit
  • késhegynyi só
  • rumaroma, ízlés szerint
  • víz a maximum jelzésig

ELKÉSZÍTÉS
Az összes hozzávalót a Vegital növényi italkészítő tartályába tesszük. Ráillesztjük a gép fejét, kiválasztjuk a megfelelő programot, és elindítjuk.
Program: „Soymilk”
A program lejárta után a kész italt beleöntjük a géphez tartozó szűrőkancsóba. A szűrleményt spatulával kinyomkodjuk, és fel is használhatjuk, remek lesz sütemények töltelékeként például!
A leszűrt italt a legfázósabb bögrénkbe töltjük, és odakuporodunk a kanapéra egy takaróval…

Vegital

A gesztenye számos vitamin és ásványi anyag egy kis gombócba gyúrva. Van benne szervezetünk számára értékes réz, mangán, B6-vitamin, C-vitamin, tiamin, folsav, riboflavin és kálium.
Remek rostforrás is; egy felnőtt napi rostbevitel szükségletének 15%-a megvan egy marék gesztenyében.
Mind fehérje, mind zsírtartalma alacsony (1,6 %, illetve 1,3 %), az olajos magokhoz képest kifejezetten energiaszegény alapanyag, szénhidrát tartalma mindössze 3,4 %, így súlycsökkentő étrendben is remekül megállja a helyét.
Édes íze miatt a gyerekek kedvence, legendás sütemények – fatörzs torta, gesztenyepüré cukrászhabbal – alapja is. Van belőle szelíd is és vad is, mindkettő értékes, de konyhai kísérletezésre csak a szelíd alkalmas. A vadgesztenyét a gyógyszeriparban dolgozzák fel, egyéb módon fogyasztani nem szabad, mert ebben a formában mérgező!
A szelídgesztenyét viszont bátran ajánljuk a napi, mértékletes – úgy tartják, hogy annyit érdemes egyszerre ennünk belőle, amennyi a markunkban elfér – fogyasztásra. A fentebb felsorolt értékei mellett fontos megemlíteni, hogy telítetlen zsírsavakban is gazdag, így támogatja az őszi időben kissé elpihenni vágyó agyunkat, segít a tanulásos, számolásos, gondolkodáshoz szükséges funkcióink fitten tartásában.
Egészségünkre!

További információk, receptek, alapanyagok: www.vegital.hu