A Csak a Mentes Év Séfje 2021 verseny I. helyezettje Nyitrai Kitti, akinek nyertes receptjét te is elkészítheted, a lentiek alapján.
Fő elem: töltött paprika, hozzávalók:
- paprika
- borsófehérje granulátum
- vöröshagyma
- paradicsom
- víz
- almacukor
- fokhagyma
- fűszerek: só, bors, fűszerkömény őrölt, fűszerpaprika, majoránna, chili
Feltesszük párolni a vöröshagymát vízen. Ha megpárolódott, a vége fele teszünk rá egy kis almacukrot (ideális esetben datolya szirupot) és kicsit megkaramellizáljuk. Utána hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot majd a fűszereket, ez lesz a pörkölt alapunk.
Ebből kiveszünk 3 kanállal legalább egy kis tálkába majd a szószhoz.
A többi alaphoz adjuk a borsófehérje granulátumot (ezt a főzés elején beáztatjuk sós, fokhagymás vízbe majd állni hagyjuk. Használat előtt alaposan kinyomkodjuk és utána adjuk hozzá csak a pörkölt alaphoz.) Ha hozzáadtuk, összepároljuk majd kész is a töltelékünk.
1-1 sárga paprikába betöltjük és betesszük a sütőbe sülni kb 15-20 percet 185 fokon.
Köret: petrezselymes burgonya
- burgonya
- só
- víz
- kókuszolaj
- petrezselyemzöld
Felteszünk sós vízbe krumplit főni. Ha kész leszűrjük. Végül megpirítjuk kókuszolajban és petrezselyemzölddel.
Köret2: sült édesburgonya
- édesburgonya
- só, bors, fokhagymapor
- olívaolaj
Meghámozzuk, felvágjuk, befűszerezzük, pici olívaolajjal meglocsoljuk sütés előtt és 190 fokon kb megsütjük.
Szósz:
Pörkölt alapból 3 kanál + rizstejszín, só, bors, almacukor. Ezt botmixerrel leturmixoljuk.
Roppanós elem: édesburgonya chips
Hámozóval vékony csíkokat vágunk az édesburgonyából, majd kókuszolajban kisütjük.