Search
Close this search box.

Maja Gluten Free

Pár hónapja megnyílt Buda egyik első garantáltan gluténmentes bisztrója, ahol a különböző sütemények, kekszek és péksütemények mellett minden nap friss főételek közül is válogathatunk. Mariann számára többek között saját gluténérzékenysége volt a fő motiváció, hogy megnyissa a Maja Gluten Free-t, viszont így mostmár nem csak a saját, de sok más ember életét is könnyebbé varázsolja.

 

Nagyon más területről érkezel a gasztronómiába. Mi motivált arra, hogy épp egy gluténmentes helyet nyiss?

Az egész onnan indult, hogy mostmár évek óta gluténmentesen táplálkozom én is, és sokszor problémát okozott a napi étkezésem megoldása. Ha azt mondják valakinek, hogy gluténmentesen kell élnie, szerintem az emberek többsége hirtelen nem tudja, hogy mit csináljon. Ezt én is átéltem. Az első periódusban sokat éheztem, mert nem mertem semmi újat kipróbálni, majd próbálkoztam különböző üzletekben, éttermekben, ami katasztrófába fulladt, sajnos mindig volt utána valamilyen problémám. Vagyis nem volt más választásom, óriási pakkokkal indultam el egy hosszabb napra. Ez indított el azon az úton, hogy elkezdtem azon gondolkozni, hogy akár én is nyithatnék egy ilyen helyet.

És rögtön léptél is, és belefogtál a szervezkedésbe?

Igen, elég hamar elkezdtem körbenézni, üzlethelyiségeket keresni, felmérni, hogy mi is kell az egészhez. Közben egyre több olyan emberrel találkoztam, akinek ugyanez a problémája volt, és ez megerősített abban, hogy ennek van jövője. Vagyis egyre biztosabban tudtam, hogy kell, hogy legyen egy olyan hely, ahova tényleg bátran be lehet ülni és élvezhetjük azt az érzést, hogy most valami finomat ettünk, anélkül, hogy utána valamilyen rossz élmény, fájdalom érne minket.

Milyen viszonyod volt eddig a gasztronómiával?

Világ életemben imádtam a gasztronómiát, elég sokat utaztam, és a világ bármely pontjára elmentem, mindig minden különlegességet megkóstoltam, és nagyon élveztem, hogy finomakat eszem-iszom. Emellett én is sokat főztem otthon. Azt gondoltam, hogy az nem lehet, hogy imádok a konyhában tenni-venni, kísérletezni, 15 évesen én főztem a karácsonyi vacsorát, és nem tudok erre a problémára kitalálni valamit. Igazából innen jött az ötlet, hogyha váltok az eredeti szakmámból, akkor merre indulnék.

Mindent Te csinálsz az üzletben? Te sütsz, főzöl, te találod ki az ételeket…?

Igen, jelenleg mindent én csinálok, sajnos nagyon nehezen adom ki a kezemből a feladatokat. Őszintén szólva az elején olyan volt, mintha egy teljesen sötét barlangban kezdtem volna el tapogatózni, és keresni a fényt, hogy merre induljak. Például ki kellett tapasztalni azt is, hogy kik azok az emberek, akik ezen a környéken laknak, és mi az, amit keresnek. De egyébként van olyan, aki a város másik feléből jön át ide, és sok törzsvendégem is van már. Ez mindig megerősít. Sokszor előfordult már, hogy az első alkalommal úgy jött be valaki, hogy kételkedett, többször meg is kérdezte, hogy garantáltan gluténmentes-e minden, és utána meggyőződött róla, hogy igen, hiszen jól érezte magát étkezés után is. Ezek a vendégek szerencsére mindig visszajönnek. Nekem pedig nagy változás az előző munkámhoz képest, hogy itt rögtön jön a visszacsatolás, ami nagyon inspiráló.

És pontosan milyen ételeket készítesz?

A koncepció az, hogy akármikor bejön az utcáról valaki, az adott napszaknak megfelelően tudjon valamit enni gluténmentesen. Illetve mostmár kérni is szoktak különböző ételeket, vagyis konkrét kívánságokkal keresnek meg emberek, és természetesen azt is igyekszem teljesíteni. A pizzát például nagyon szeretik, tegnap és ma is megkérdezték, hogy mikor lesz megint. Vagyis az alap kiindulási pont a gluténmentesség. Ehhez csatlakozott a laktózmentesség, ami a legtöbb termékünkre igaz. Sok növényi tejtermékkel készült ételünk van, például a krémleveseink többsége sűrű kókusztejjel készül, amitől kicsit pikánsabb is lesz az ízviláguk.

Emellett vannak cukormentes termékek is. A kezdetek kezdetén csináltunk egy cukorral és egy édesítővel készült gyümölcslevest is, a cukros mindig elfogyott, a cukormentes soha. Utána jött egy fordulópont, akkor mindenki a cukormentes ételeket kereste. Úgyhogy mostmár úgy csinálom, hogy legyen mindkét fajta, például most készült pitéből cukros és mentes is, így mindenki megtalálja a számára legszimpatikusabb finomságot.

   

És a napi menü milyen ételekből áll?

Vannak klasszikus magyar ételek, mint például a hortobágyi húsos palacsinta, a rántott hús vagy a töltött paprika, de mellette ha arról van szó, akkor szívesen megcsinálok egy gyömbéres céklakrémlevest is kókusszal. Igyekszem változatosan kitalálni a napi ételeket mind az ízvilágot, mind a mentességeket tekintve. Egyébként minden nap készül fotó az aznapi ételekről, és felteszem a facebook oldalunkra, valamint odaírom az összetevőket is az allergének miatt. Hétről hétre teljesen új fogások vannak, és általában 2 hétre előre lehet látni, hogy mi lesz a menü az adott napokon.

A recepteket Te találod ki?

Igen, de meg szoktam nézni internetes oldalakat is. Az igazság az, hogyha megpróbálok lemásolni egy receptet, az soha nem sikerül. De ha találok valamit, ami érdekel, és kiindulásnak tetszik, akkor elkezdek variálni, hogy mi az, amitől jobban működne, finomabb lenne, és akkor elkészítem a saját verziómat. Vagyis minden recept egyedi, és az én ízlésvilágomhoz illő. Elég sokat kísérletezem, de nagyon élvezem ezt a kreatívabb részt is. Rengeteg ötletem van még, sok mindent meg lehetne valósítani, és remélem, hogy szép sorban véghez is tudom vinni a terveimet.


 
Cím: Budapest, Karinthy Frigyes út 18.
Telefon: +36 70 313 5777
Facebook: Maja-Gluten-Free
Instagram: www.instagram.com/majaglutenfree