Manioka

Nagyon hangulatos kis helyre érkeztem a Ráday utca szívébe. Az üzlethelyiségben elképesztően finom illat terjeng, és gusztusosabbnál gusztusosabb péksütemények tárulnak elém. És bizony, itt minden garantáltan gluténmentes.
A Manioka tulajdonosával, Bartha Máriával beszélgettünk.
Ha jól tudom, Te nagyon más irányból érkezel. Hogyan és milyen okból indult el ez a vállalkozás?
Jómagam is lisztérzékeny vagyok. A munkám miatt – vezetői tanácsadó vagyok – sokat jártam külföldre, és ott is, valamint itthon is azt tapasztaltam, hogy sehol nem tudok egy olyan minőségű, finom, gluténmentes péksütit enni, amilyet én szeretnék. Amíg a kollégáim kiszaladtak egy kifliért, én nem tudtam hova fordulni, ha volt is valamilyen termék, sajnos az nem volt túl jó színvonalú. Az addigi munkámban egy kis pihenőre vágytam. Gondoltam egyet, és nekifogtam egy olyan kávézó megnyitásának, ahol csak olyan termékek kaphatóak, amiket én is tudok enni és szeretek is. Olyan ízben, olyan minőségben, olyan környezetben. Úgyhogy hirtelen felindulásból vállalkozó lettem, amihez nagy bátorság kellett, de belevágtam, és azóta sem bántam meg. Megtaláltam ezt a kis helyet a Ráday utcában, és elkezdtem egy pékkel kísérletezni, hogy mi hogyan lenne a legfinomabb, legtökéletesebb.
  
És mi volt a cél? Láttad magad előtt előre, hogy pontosan miket is szeretnél árulni, vagy szép lassan alakult ki?
Az volt a határozott elképzelésem, hogy addig nem nyitom meg az üzletet, amíg nincsen jó gluténmentes croissant-om. Ugye lehet kapni gluténmentes kenyereket, muffinokat, sütiket… de croissant még soha sehol nem volt. Ami tényleg olyan, mint az igazi, vagyis nem tömör, hanem leveles tésztából van. Úgyhogy addig kísérleteztünk, amíg létre nem jött, és mostmár elmondhatom, hogy sikerült a valódi, francia érzést visszaadnunk a leveles tészta alappal, ami igazán egyedinek számít a gluténmentes termékek között. Amikor megnyitottunk, csodájára jártak, és ma is sokan kifejezetten ezért jönnek.
Emellett még milyen termékekkel találkozhatnak Nálatok a vendégek?
A croissantokból sok fajta van, készítünk sonkásat, sajtosat, vegán sajtosat, de nutellásat is. Vannak kenyereink, bagettjeink, bageleink, sajtos-magos rúdak, pozsonyi kifli, kakaós, diós csiga, és túrós bagyu is. Reggelizni is lehet nálunk, vannak különböző tojásételeink, például rántotta és tojáshamburger is, valamint gluténmentes bundáskenyeret is sütünk, amit nagyon szeretnek a vendégek.
Kézműves kávét árulunk, egy igen jónevű olasz pörköldéből kapjuk, mert az is fontos volt számomra, hogy a kávé is jó minőségű legyen. Ugyan nem kifejezetten kávézó vagyunk, de van, aki csak a kávéért jön be hozzánk. És igen sok fajta gyümölcslevünk is van, legyen szó akár a cékla, gyömbér vagy ananászléről.
A termékeitek mindegyike gluténmentes. Milyen más mentesség mondható még el róluk?
A glutén, laktóz és szójamentesség az alap minden egyes termékünk esetében. Emellett vannak cukormentes sütemények is, ilyen esetben steviával és eritrittel édesítünk. Például a kakaós, fahéjas vagy diós csigánk is ezzel készül. Vagyis gondolunk a cukorbetegekre, diétázókra is.  
Esetleg máshol is találkozhatunk a termékeitekkel?
Igen, de nem kávézókban vagy éttermeinkben. Megkerestem az 5 csillagos szállodákat, mert azt szerettem volna elérni, hogy ezt a prémium kategóriás terméket prémium kategóriás szállodákban lehessen kapni a reggelihez. A külföldi útjaimon ez mindig hiányzott, lehet, hogy egy gluténmentes pirítóst kaptam, de a kávémhoz, teámhoz nem tudtam megenni egy finom croissant. Mostmár több szállodával is együtt működünk, és minden reggel frissen visszük nekik a termékeinket. A Ritz Carltonnak portugál séfje azt mondta, hogy már igen sok helyen dolgozott, de ilyen finom gluténmentes péksütit még sosem evett. Ezek számunkra nagyon fontos visszajelzések.

A Ráday utca igen sok turistát vonz be. Ki a fő célközönségetek? Külföldiek, vagy magyarok fordulnak meg nálatok gyakrabban?
A külföldiek könnyen megtalálnak, de nem csak az erre sétálók térnek be, hanem ami érdekes, hogy sokan célirányosan jönnek hozzánk. Az interneten találnak ránk első sorban. De természetesen sok a magyar vendég is. Gyakran itt is reggeliznek, és például a rántottánál is fontos szempont, hogy az megfelelő minőségű legyen, olyan, amilyet én is szívesen megennék, vagy amilyet otthon készítek.
Nehéz ma fennmaradni ezen a piacon? Ti már 2 éve itt vagytok. Hogy látod, mi az oka a sikereteknek?
Nem könnyű… Sajnos azt látom, hogy amikor egy vállalkozás beindul, és elkezd termelni, akkor szép lassan valahogy a minőség mindig romlik. Nagyon fontos, hogy ez itt soha nem történhet meg. Kerüljön bele mindenbe az az alapanyag, amitől az igazán ízletes, egészséges és gusztusos lesz, vagyis nem spórolunk ki belőle semmit. Még ha ez így jóval költségesebb is, és több energiát igényel. És emellett az a cél, és azon dolgozunk folyamatosan, hogy a vendégeink ugyanazt az élményt kapják, mintha nem mentes terméket fogyasztanának. Nemrég voltak itt ausztrál vendégek, az egyik közülük gyerekkora óta cöliákiás volt, és azt mondta, hogy még soha életében nem evett ilyen finomat. Egészen Ausztráliáig vitték a péksütijeinket, hogy otthon lefagyaszthassák őket. Ennél több nem is kell.

Cím:  1092 Budapest, Ráday u. 15.
Telefonszám: (70) 243 6383
Facebook: https://www.facebook.com/maniokapekseg/