Skip to content

Még mindig lemaradnak a tartósan betegek az adó-visszatérítésről

adó
Évi 96 600 forintot igényelhet vissza az adójából jövőre az, aki valamilyen tartós betegségben szenved, és igazolni is tudja – hívja fel a figyelmet a Világgazdaság. A lapnak Molnár Anita családi adótanácsadó, a Tudatos Adózó szakértője elmondta, ez a lehetőség egy korábbi kormányrendelet alapján nyílt meg, amely tételesen felsorolja azokat a betegségcsoportokat, amelyek fennállása esetén az adózónak kedvezmény jár.

adó

A hatályos szabályok szerint a lehetőség nyitott
  • a rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők előtt,
  • a különböző hallási és látási fogyatékossággal élők számára,
  • a Down-szindrómásoknak,
  • valamint az I-es és II-es típusú cukorbetegeknek is.

A betegségek köre 2009 óta érhető el, a lista idén januárban bővült legutóbb. Az ebben az évben felkerült betegségekre visszamenőlegesen is lehet adókedvezményt kérni, ebben az esetben viszont önellenőrzési kérvényt kell benyújtani az adóhivatalhoz, amely az adózó korábbi éveinek bevallásait megvizsgálva eldönti, hogy jogosult lehet-e a támogatásra. Molnár Anita elmondta, amennyiben a hivatal zöld utat ad a visszatérítésre, úgy a támogatás a pozitív elbírálást megelőző, maximum ötéves időintervallumra válik igényelhetővé.

Ehhez azonban a kérelmezőnek rendelkeznie kell egy, a betegségét igazoló dokumentummal, amelyet kizárólag az őt kezelő szakorvos állíthat ki. Az irat lehet határozatlan időre szóló vagy időszakos, de az utóbbi esetben a betegnek mindig meg kell újíttatnia a papírt.

Az adó-visszatérítés kapcsán a szakember hangsúlyozta: az adózó csak akkor veheti igénybe a visszatérítést, ha adóköteles jövedelemmel rendelkezik. Aki úgy dönt, hogy él a jogszabály adta lehetőséggel, annak két lehetősége van: igénybe veheti a támogatást év közben folyamatosan, megemelve ezáltal a havi munkabérét, vagy dönthet úgy, hogy inkább év végén az adóbevallásban kéri egy összegben a teljes visszatérítést.