A KEVESEBB TÖBB. A MENTES JOBB. – ÍGY FŐZHETSZ EGÉSZSÉGESEN A CSALÁDNAK!

Megérkezett Mentes Anyu szakácskönyve!

Mentes Anyu szakácskönyve címmel jelentette meg első önálló könyvét Nemes Dóra, a Dívány
újságírója. A kötet bármelyik konyhának hasznára, díszére válhat, remek karácsonyi ajándék, de
különösen azok számára nélkülözhetetlen, akik szeretnének akkor is finomat és sokfélét enni, ha
valamilyen diétát követnek.

Dóri évek óta foglalkozik egészséges ételek, tisztítószerek és kozmetikumok házi előállításával, mivel úgy
gondolja, minél kevesebb káros és felesleges vegyi anyagot viszünk be a szervezetünkbe és a
környezetünkbe, annál többet teszünk önmagunkért és a családunkért. Mentes receptekkel, alternatív
alapanyagokkal először „csak” meggyőződésből kísérletezett, amikor pedig kiderült, hogy a családja
inzulinrezisztenciával és gluténérzékenységgel érintett, teljes reformot hajtott végre.
Ami sokunk számára lehetetlennek tűnt volna – minden fogást minden (válogatós) családtagnak házilag,
egészségesen, változatosan, ízletesen készíteni, munka mellett –, az számára kihívást jelentett. „Rengeteg
mindent kipróbáltam és közben persze sokat bosszankodtam is – például amikor kiderült, hogy egy-egy ‘remek, jól bevált
recept’ vagy aranyárban kapható alternatív alapanyag egyáltalán nem működik –, de nem adtam fel”. És győzött.
Elsősorban a „kóros kilók” felett, mert látványos a változás, amit elért. Hosszabb távon azonban nemcsak
a „divatos formát”, hanem annál sokkal többet: az egészséges élet lehetőségét tette elérhetővé a családja
számára.

Dóri a receptek tökéletesítésébe rengeteg pénzt, időt és energiát fektetett, bizton állíthatjuk, hogy
érdemes mindezeket megspórolni, és az értékes tapasztalatokat egyszerűen átvenni tőle. A
Mentes Anyu szakácskönyv annak is melegen ajánlott, aki „csak” egészséges és/vagy karcsú
akar maradni, és annak is, aki már küzd valamilyen táplálkozási nehézséggel.

A válogatott receptek alapján akár többhetes menüt is össze lehet állítani, mindezt gyorsan elkészíthető
ételekből, hogy maradjon idő a családra is. A reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a
vendégváráson át a születésnapig minden étkezésre és alkalomra található benne könnyű és finom fogás.
A receptekről érdemes tudni, hogy nem mindegyik mindenmentes, de mindegyik mentes valamitől.
Sokféle vegetáriánus és vegán, tej- és tojásmentes étellel, nagyon sok gluténmentes recepttel és
alaprecepttel – pizza, kifli, piskóta – fogunk találkozni, de a legtöbb természetesen cukormentes receptből
van – tekintettel az inzulinrezisztensekre, valamint arra, hogy a legtöbben, akik valamilyen mentességet
követnek, általában a hozzáadott cukrot is kerülik. Az összes receptet el lehet készíteni hagyományos
alapanyagokból is!
A több mint ötven recept között vannak könnyű és gyors reggelik, ízletes levesek, izgalmas főfogások,
édes és sós sütik, meg persze nassolnivalók is. Mindehhez Ruzsovics Dorina csodás fotói és Szarka
Dorottya dietetikus szakértő tippjei. A könyv végén „Mit-honnan” lista segít tájékozódni a mentes
alapanyagok, éttermek, cukrászdák, pékségek között. A kötet 152 oldalas, szép, színes-szagos kivitelben
jelent meg november végén.  Ide kattintva megrendelhető.